24 C
Zenica
Petak, 12 Avgusta, 2022
Bingo i ZSF
Bingo i ZSF
Bingo i ZSF
Bingo i ZSF
Naslovnica Aktuelno Krajinović o vremenskim uvjetima u narednih 15-ak dana, kakvi će biti novogodišnji...

Krajinović o vremenskim uvjetima u narednih 15-ak dana, kakvi će biti novogodišnji praznici

Upozorenja koja je, za danas i sutra, izdao Federalni hidrometeorološki zavod, odnose se na velike količine padavina u Hercegovini, centralnim i jugozapadnim predjelima Bosne.

Ono što prognoze ukazuju jeste da će, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa, u Hercegovini pasti između 50 i 80 litara kiše po metru kvadratnom, dok će ta brojka u centralnim u jugozapadnim predjelima Bosne iznositi između 25 i 50.

To su velike količine padavina koje se očekuju u kraćem vremenskom periodu i iz dosadašnjih iskustava, uvijek izazovu probleme u vidu poplava i klizišta“, naglašava Krajinović, i dodaje da je danas na snazi i crveno upozorenje i pri Evropskom meteorološkom servisu za jug BiH, odnosno regiju koja gravitira uz rijeku Neretvu.

Iako se obilne padavine očekuju danas i sutra, to, kako kaže Krajinović, ne znači da ih nakon toga neće biti.

I dalje će u BiH preovladavati nestabilno vrijeme sa kišom na jugu, a susnježicom i snijegom u ostatku zemlje. Što se tiče obilnijeg snijega, možemo ga i u narednim danima očekivati na planinama. Tamo već ima sniježnog pokrivača između 30 i 50 centimetara koji će biti i veći. U nižim predjelima još neće biti prave zimske idile, kada je riječ o sniježnom pokrivaču. Susnježice i snijega će biti, ali kao i prethodnih dana“, objašnjava Krajinović.

Dodaje da će subota i nedjelja proći u znaku padavina.

U subotu kiša će padati u Hercegovini i na krajnjem sjeveru Bosne. U ostatku Bosne očekuju se susnježica i snijeg. Temperature će u jutarnjim satima biti između minus četiri i jedan u Bosni, a na jugu između tri i šest stepeni Celzijusa. Maksimalne dnevne u Bosni do četiri, na jugu do osam stepeni Celzijusa. U nedjelju dosta oblaka sa snijegom u većem dijelu Bosne kada se i očekuje, da tako kažem, pristojan snježni pokrivač. Temperature i dalje niske u Bosni, pa će se jutarnje kretati od minus četiri do jedan, na jugu do četiri stepeni Celzijusa. Dnevne će drugog dana vikenda biti nešto niže nego u subotu i kretat će se od minus dva i četiri stepena u Bosni, a na jugu do osam stepeni Celzijusa“, ističe Krajinović.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu i da se početkom naredne sedmice atmosfera neće smiriti. Iako nešto slabijeg intenziteta, padavine se očekuju i u naredni ponedjeljak.

Iako su dugoročnije prognoze nezahvalne, no, ono što prognostičke karte trenutno pokazuju je da će i u narednih 15-ak dana biti promjenjivo vrijeme sa temperaturama primjerenim ovom godišnjem dobu, ujutro sa minusima, a preko dana do šest stepeni u Bosni, na jugu do 10 stepeni Celzijusa. Dakle, narednih 15 dana zima u pravom smislu te riječi“, kaže Krajinović.

Upitali smo meteorologa i kakvo vrijeme možemo očekivati tokom novogodišnjih praznika?

Trenutno srednjoročna prognoza ne dobacuje do kraja decembra, ali možemo govoriti o klimatskim uvjetima u novogodišnjoj noći. Ono što treba naglasiti jeste da je u centralnim predjelima naše zemlje tokom 31. decembra i 1. januara češće da imamo sniježne padavine, ali kažem opet, za sigurniju prognozu, morat ćemo sačekati pouzdanije podatke“,  naglasio je Krajinović.

faktor.ba