Šta će značiti novi zakon o porezu na dohodak za freelancere u FBiH

Elena Babić iz Sarajeva jedna je je od nekoliko hiljada freelancera u Bosni i Hercegovini koji traže da ih vlada prepozna jer u javni budžet godišnje uplate stotine hiljada maraka poreza, od čega nemaju nikakve koristi.

Novim izmjenama zakona, odnosno porezima koji se pripremaju njihov status mogao bi postati neodrživ i natjerati ove ljude ovaj put na trajni odlazak iz BiH.

“Šta je naša obaveza. Da platimo porez na dohodok od 13 posto od dohodka koji ostvarimo i uz to smo obavezni da platimo zdravstveno i penziono osiguranje, a nemamo uopšte pristupa na to. Naravno da na to ne možemo pristati. Nisu svi iz iz IT struke. Postoje freeleneceri koji jedva preživljavaju. To nisu ogromni novci. Većina je u tome, jer ne može do posla. A sad nam i to malo pokušavaju oteti”, kaže Elena Babić, inače predsjednica Udruženja FREELANCE u BiH.

Prema predloženim zakonima o doprinosima, odnosno porezu na dohodak, osobe koje nemaju zdravstveno osiguranje, a koje rade po osnovu ugovora o djelu, autorskih ugovora ili koje primaju uplate iz inostranstva, najgore će proći. Oni će plaćati pune doprinose od 32,5%.

Ako ste zaradili 1.000 KM po osnovu ugovora o djelu, autorskog ugovora ili radom za inostranog klijenta državi ćete platiti 227 KM doprinosa i 61,5 KM poreza na dohodak, ili ukupno 288,5 KM, a pritom ste i dalje neosigurani.

N1 BiH