Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana

FOTO: Zenicainfo.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) na vanrednoj sjednici usvojila je prijedlog Kriznog štaba (KŠ) Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila epidemiološke mjere za još 14 dana, počevši od danas, 05. novembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sa nešto strožijim mjerama za rad ugostiteljskih objekata i obdaništa u ovom kantonu.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, od 18. do 24. oktobra potvrđeno je 555 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 79,3 novih slučajeva. Sedmicu dana prije ukupan broj pozitivnih je bio 463, a sedmicu prije toga 379. U posmatranoj sedmici umrlo je 29 osoba.

Do sada je testirano ukupno 86.083 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod ukupno 17.516 osoba. Zaključno sa 31. oktobrom u ovom kantonu je bilo aktivno 650 slučajeva pozitivnih na virus korona.

Stoga je KŠ zaključio da se epidemiološka situacija na području ovog kantona može ocijeniti nepovoljnom sa trendom pogoršanja, da se ovaj kanton nalazi u fazi trećeg nivoa prenosa u zajednici, obzirom na vrijednosti indikatora, te da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu provođenja svih do sada donesenih mjera.

Kada je u pitanju imunizacija, do sada je zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučeno 189.912 doza vakcine, od čega je utrošeno 140.892 doza. Sa dvije doze ukupno je vakcinisano 64.722 građana.

Ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano skoro od 27,1% odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisan izvan BiH, procjenuje se da je u ovom kantonu vakcinisano blizu 37% odraslog stanovništva.

Premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera.

Press služba ZDK