KUD „Gračanica“ Zenica: Smotra folklora i sevdaha

Kulturno-umjetničko društvo „Gračanica“ Zenica priredilo je u subotu uvečer, u lokalnom društvenom domu smotru folklora i sevdaha „Ljepota različitosti“. Rade to već osam godina i ponosni su, kako na sebe, tako i na kolege iz drugih društava, prijatelje i simpatizera, jer uz baštinjenje kulturne tradicije i običaja naroda BiH, nastoje biti društveno aktivni i odgovorni prema omladini koja je na raznoraznim životnim iskušenjima i pred brojnim pošastima današnjice.

Ovo je naša redovna planska aktivnost“, pojašnjava Samel Šarić, umjetnički rukovodilac zeničkog KUD „Gračanica”. Dodaje kako sa gostima iz travničkog „Borca“ i zeničkih društava „Putovići“ i „Mošćanica“, i „Preporod“ priređuju ovu već tradicionalnu smotru folklora i sevdaha.

Imamo dobar odziv članstva i podršku mjesne zajednice i roditelja, tako da možemo realizovat sve što zacrtamo“, ističe on.

Samel Šarić

Travnički KUD „Borac“ broji stotinjak aktivnih članova rapsoređenih u A i B sekciju, veterane i u orkestar. Na ovoj smotri, u prvom bloku predstavili su se sa igrom iz Slavonije, a u drugom sa igrama srpskog življa iz okoline Travnika.

Bili smo i ranije gosti ovde u Gračanici, oni su dolazili nama u Travnik, a što se tiče Zenice, mi imamo finu saradnju sa svim društvima, onoliko koliko možemo, jer danas su, što se tiče kulture i sporta, najveći problem finansijska sredstva. Uz to imamo i jako puno ljudi koji se ne razumiju i nepoštuju ovo što mi radimo, što je žalosno, ali istinito. Konkretno, mi imamo dobru saradnju sa mnogo društava u BiH i vani, jer je Borac puno putovao. Snalazimo se kako možemo,” istakla je Safeta Škandro, predsjednica ovog društva, zahvaliviši se domaćinu, uz, kako kaže, radovanje uzvratnoj posjeti prijatelja.

Safeta Škandro

Tim koji je organizovao ovu smotru predvodi Muris Šarić. “Da ovo ne volim, ne bih ni radio“, kaže on i dodaje: „Nemamo potporu koliko trebamo, nemamo nikakvih finansijskih sredstava, bez obzira što njegujemo našu tradiciju. Bavimo se isključivo igrama bošnjačkog naroda jer još nismo nabavili opremu pravoslavng i katoličkog stanovništva, a to nam je velika želja i radimo na tome“.

Muris Šarić

Šarić ističe kako još uvijek imaju lijepu i dobru omladinu koja voli ovo što radi KUD „Gračanica“.

„Mislim da sve potiče iz kuće, jer roditelji koji su to voljeli usmjeravaju i svoju djecu tim putevima. To je dobro, jer imamo bijelu kugu u državu“, kaže Šarić i dodaje: „Djevojaka imamo, ali muškaraca fali, jer više se opredjeljuju za sport. A paradoks je da u sportu moraju plaćati 25 ili 30 maraka članarinu, a ovdje se radi džaba. I oni opet neće. Bar sat ili dva se trudimo odvojiti ih od kompjutera, da ne budu povijenih leđa, da dođu i opuste se, drugačije gledaju na školu. To radimo, da omladino odvojimo od droge, šiša i drugih društvenih pošasti“.

Šarić se zahvalio svima koji su pomogli organizaciju ove smotre, poput kompanije Almy, Aide Baručija i RTV Zenica. (S. G.)