Radio-televizija Zenica učestvuje u kampanji “Dani medijske i informacijske pismenosti”

FOTO: Zenicainfo.ba

Regulatorna agencija za komunikacije BiH organizira kampanju “Dani medijske i informacijske pismenosti” od sutra 24. do 31. oktobra. Moto kampanje je „Prilike i izazovi u digitalnom okruženju“, a s obzirom na nizak nivo zastupljenosti medijske pismenosti u BiH u kampanji učestvuje i Radio-televizija Zenica u ovom periodu i to putem programa Radio Zenice.

 

Cilj kampanje je promocija medijske i informacijske pismenosti, poticanje društvene rasprave o značaju ove teme posebno u oblasti obrazovanja i promocija konkretnih resursa izrađenih u ovoj oblasti. Malo se pažnje u BiH pridaje ovoj oblasti, medijska pismenost nije zastupljena ni osnovnom, ni u srednjem ni u visokom obrazovanju, iako imamo  bezbroj medijskih sadržaja za koje je potrebno biti medijski pismen ili pismena. Bilo da se plasira informacija ili dezinformacija, zašto aktuelan primjer imamo upravo ovih dana kada mediji poptomažu huškačko-ratnu retoriku“, navodi prof. dr. Seid Masnica, profesor odnosa s javnošću i komunikologije.

Seid Masnica

Loša zastupljenost medijske pismenosti dozvoljava medijima da se ponašaju kako se ponašaju, a mogli bi u suprotnom i građani da utječu na kreiranje boljih medijskih politika.

Ne treba zaboraviti da je novinarstvo danas dvosmjerni proces jer su kroz razvoj multimedije i novih medija općenito stvoreni preduvjeti da se javnost uključi, na neki način, u kreiranje medijskih sadržaja utičući tako na medije, na njihove greške, ukazujući zapravo  na određene propuste i sugerirajući im šta bi to bilo najbolje u interesu javnosti“, navodi Masnica.

Upravo zato, vodeći se maksimom da je medijska pismenost put ka demokratskijem društvu u kampanji Regulatorne agencije za komunikacije “Dani medijske i informacijske pismenosti” učestvuje i naš medij, od ponedjeljka do nedjelje u programu Radio Zenice i u saradnji sa našim slušaocima i slušateljkama. Očekujemo vaše mišljene po određenim temama iz oblasti medijske pismenosti, a u našem programu govorit će i eminentni sagvoronici, sagovornice iz ove oblasti.

Pozivamo naše slušaoce i slušateljke da učestvuju u otvorenom programu Radio Zenice u periodu od 10 sati svakim danom pozivom na broj telelfona 032 449 200. Već od danas svoje stavove i komentare o ovoj temi možete pisati na viber broj : 061 523 524. (A. H.)