Zeničanin Edin Buro ove godine proizveo je više od 30 tona jabuke ekstra klase

FOTO: Zenicainfo.ba

Značajan sektor poljoprivrede Bosne i Hercegovine je proizvodnja voća i povrća, ali je alarmantan podatak da desetrostruko više uvozimo nego što izvozimo jednog od najzastupljenijeg voća – jabuke. Iako su se mnogi voćari žalili na kasni proljetni mraz ove godine, kao i sušu koja je uslijedila tokom ljeta zenički voćar Edin Buro proizveo je ove godine više od 30 tona jabuka ekstra klase.

 

Kako nam je rekao na proljeće kada smo posjetili ovo porodično imanje u Visokovcima Edin Buro nije ni sumnjao da će biti mnogo ploda. Zapravo više od očekivanog: jedno ovo stablo daje u prosjeku 30 do 40 kilograma jabuke, ali je kod Bura ove jeseni s jednog stabla ubrano i do 90 kila. Ni mraz na pupovima ni suša kod rasta ploda nisu utjecali na stabla koja se pravilno i na vrijeme orezuju, gnoje, špricaju, deartiziraju.

Dobrom urodu su najviše doprinjele mjere koje se rade u vrijeme kada se trebaju raditi. Kada se treba raditi u voćnjaku nešto, ništa nema preče od toga, sve se ostavi i radi se u voćnjaku. Voćka ima svoj kalendar  tzv. fenofaze – vrijeme kada cvjeta šta treba za cvjetanje, kada raste šta treba za plod, kad se omeće itd…ako se te radnje urade naknadno onda ste zakasnili i džaba radite“, navodi Edin Buro.

Za gnojivo kaže da je jako važno na proljeće staviti fosforno, a kod orezivanja ne smiju se vrhovi grana rezati, već se radi o selekciji grana. Bez kvalitetnog sadnog materijala i elitnih sjemena nemojte se ni upuštati u ovu vrstu poizvodnje, dodaje Buro koji zajedno sa ostalim članovima porodice ove godine proizveo i na tone luka, krompira i kupusa. Smatra da bi dvadesetak proizvođača poput njega na području grada doprinjelo nižoj cijeni i znatno većem kvalitetu jabuke.

Oni će sada nama prodavati jabuku koja je stajala u hladnjačama i nekoliko godina. Ono kad gledamo na tekleviziji da ih peru, mislimo da ih peru, ali ne oni ih peru zaštitinim sredstvima koji ne dozvoljavaju da zrak uđe u plod i da ta jabuka godinama izgleda svježa“, ističe Buro kojeg smo pitali i cijeni njegovih jabuka ove jeseni „na veliko“. Kaže imali su dobru godinu, bio je odličan otkup njegovih domaćih poljoprivrednih proizvoda od strane zakupaca sa zelene pijace i misli da će kilogram u veleprodaji koštati 1KM.

Iako za plasman proizvoda ne brine ipak se nada da će i ove godine gradska uprava raditi otkup poljoprivrednih proizvoda.

Gradska upravo nam je inače puno pomogla, ali bih pohvalio akciju čišćenja riječnog korita Kočeve koje se s većim kišama izlijevalo i u voćnjaku bismo često imali poplavu“, dodaje.

Edin Buro je sa oko 2.500 stabala ove jeseni ubrao više od 30 tona jabuka. Spreman je kaže svakom pomoći dati savjet, naučuiti ga o orezivanju, gnojidbi, i svemu ostalom što voćnjaku treba. Vrata imanja njegovog oca Osmana Bure širom su otvorena za sve one koji se žele upustiti u ovu po njihovim riječima isplativu poljoprivrednu djelatnost. (A. Huskić)