Bečki institut popravio prognoze za BiH – ekonomski rast 3,7 posto

U 23 zemlje središnje i jugoistočne Evrope (CESEE) ekonomski rast će u 2021. godini iznositi 5,4 posto, a u Bosni i Hercegovini će biti 3,7 posto, saopćio je Bečki intitut za međunarodne ekonomske odnose (WiiW).

Institut je u jesenjskoj prognozi svoja ranija predviđanja za zemlje regije podigao za 1,2 postotna boda.  Institut je naveo da će rast u zemljama CESEE biti viši od rasta u zemljama eurozone, koji se procenjuje na 4,8 posto.

Zemlje CESEE u prosjeku su, kako se navodi, već u drugom tromjesečju ove godine dostigle razinu iz pretpandemijske 2019. godine.

Regionalni lider bit će Turska sa 9,1 posto, Crna Gora sa 8,4 posto i Moldavija sa osam posto, ocijenio je WiiW, dodajući da Crna Gora i Moldavija polaze s veoma niske razine. Naime, Crna Gora je u 2020. godini zabilježila pad BDP od 15,7 posto.

Bečki institut podigao je prognozu ekonomskog rasta Srbije sa šest posto na 6,6 posto, ocjenjujući kako su snažna vladina podrška i efikasno cijepljenje u prvoj polovici ove godine pomogli da srbijanska ekonomija neutralizira štete koje je nanijela pandemija.

Za Bosnu i Hercegovinu i Sjevernu Makedoniju Institut predviđa relativno skroman rast od 3,7 posto, odnosno 3,5 posto. U BiH se takav trend objašnjava slabim odzivom građana na vakcinisanje, što ugrožava zdravstveni sektor, kao i političkim tenzijama koje su paralizirale državne institucije.

U Sjevernoj Makedoniji su, kako se navodi, slaba podrška Vladi, duboki strukturni problemi i spor ekonomski opravak naveli WiiW da čak smanji raniju prognzu sa 4,1 posto na 3,5 posto.

Bečki institut za Kosovo predviđa rast od šest posto, u prvom redu zbog porasta potrošnje i investicija.

Institut za Hrvatsku prognozira da će, zahavljujući uspješnoj turističkoj sezoni, oporavku lične potrošnje i evropskim fondovima, u 2021. godini imati snažniji rast BDP od većine zemalja Evropske unije i da će on iznositi 7,2 posto.

akta.ba