Najgori prinos meda u posljednjih nekoliko decenija

Francuski pčelari očekuju najgori prinos u posljednjih nekoliko decenija jer zbog nesezonskih hladnoća i vlažnog vremena usljed klimatskih promjena pčele nisu mogle da proizvode med.

Udruženje pčelara UNAF saopštilo je da na osnovu informacija dobijenih od regionalnih udruženja očekuje da prinos meda do 2021. godine dostigne 7.000 do 9.000 tona ili oko trećinu prinosa iz 2020. godine, prenosi Srna.

Ovo će biti najgori prinos u istoriji naše organizacije, najgori u najmanje 50 godina”, rekao je danas predsjednik UNAF-a Kristijan Pons za Rojters.

Pons je dodao da su pčelari širom Evrope pogođeni lošim vremenom i da će klimatske promjene imati trajan uticaj na proizvodnju meda.

Udruženje pčelara je saopštilo da će 2021. godina biti katastrofalna za proizvodnju meda, jer su, sa izuzetkom nekoliko rijetkih područja u Francuskoj, uslovi bili vrlo teški za pčele u proljeće i ljeto, sa dugim periodima mraza, hladnoće, kiše i sjevernih vjetrova.

Klimatske promjene, koje pčelari osjećaju više od 15 godina, zaista nas pogađaju”, rekao je Pons i dodao da periodi cvjetanja počinju sve ranije i sve su kraći.

Na mnogim mjestima sezona meda sada završava krajem jula, dok je prije tokom ljeta trajala nekoliko nedjelja.

Zbog kasnog mraza i kiše, ove godine praktično neće biti bagremovog meda, drugu godinu zaredom, dok je proizvodnja meda od ruzmarina, majčine dušice i vrijeska, kao i meda od kestena i suncokreta bila gotovo na nuli.

Prinosi šumskog, planinskog i borovog meda takođe su bili razočaravajući jer je sezona cvjetanja bila prekratka i samo je med od lavande na mediteranskom jugoistoku zemlje imao dobar prinos”, rekao je Pons.

Francuska, kako je navedeno, troši oko 40.000 tona meda godišnje i uvozi više od 30.000 tona, dok će obim izvoza ove godine biti veoma nizak.

Malo-pomalo, klimatske promjene štete našem poslu. Ovim tempom biće sve manje francuskog meda”, rekao je on.

biznisinfo.ba