Ministar Adnan Jupić o “aferi kisik”

FOTO: Zenicainfo.ba

Mnogo polemike proteklih sedmica bilo je oko nabavke medicinskog kisika u zdravstvenim ustanovama Zeničko-dobosjkog kantona. Zbog dodatnih pojašnjena cjelokupne situacije danas se javnosti obratio Adnan Jupić, Ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Pored njega dodatna obrazloženja javnosti je trebao ponuditi i Besim Spahić direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK. 

Kako je kazao Jupić Ministarstvo i Vlada su aktivno reagovali nakon prvih saznanja o spornim nabavkama kisika.

Odmah smo poslali dopise svim zdravstvenim ustanovama od kojih smo dobili informacije o nabavci kisika. Ministarstvo zdravstva nema ulogu u procedurama nabavke kisika, već samo Agencija za lijekove i medicinska sredstva, te menadžmenti zdravstvenih ustanova koje vrše nabavku. Kako sam informisan Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je izvršila nadzor, uključeno je i Tužilaštvo ZDK i oni će u konačnici reći je li bilo nezakonitosti u nabavci kisika ili nije. Odgovor na to pitanje Ministarstvo zdravstva ne može ponuditi“, kazao je Jupić.

Kako je kazao ministar Jupić jedini ovlašteni distributer ovog medicinskog lijeka je Messer od kojeg su pored sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite kisik mogli nabavljati i domovi zdravlja jer u Rješenju Agencije za lijekove i medicinska sredstva posjeduju oznaku ZU-Rp, koja znači Zdravstvene ustanove – Recept. Od 30. septembra dozvolu za prometovanje kisikom dobila je i Krajina grup.

Meni se jedino obratio direktor Kantonalne bolnice Zenica sa problemom skladištenja kisika u posude. Odmah nakon toga ja sam kontaktirao direktora Messera, a on je predložio da se problem prevaziđe izgradnjom velikog tanka ili cisterne. Zbog problema na relaciji Grad – Zeničko-dobojski kanton oko građevinskog zemljišta kontaktirao sam lično gradonačelnika Fuada Kasumovića objasnio mu problem i moram reći da sam naišao na konstruktivnost, da je čovjek istog momenta dao sve potrebne saglasnosti i da smo mi na taj način prevazišli problem i Kantonalna bolnica Zenica niti jednog momenta nije došla u problem snabdijevanja kisikom“, kazao je Jupić.

Što se primarne zdravstvene zaštite tiče, po riječima Jupića Domovi zdravlja u Visokom, Kaknju, Zavidovićima, Olovu i Varešu kisik su nabavljali od Messera, dok su medicinske ustanove u Maglaju, Žepču, Poliklinici sa dnevnom bolnicom Doboj Jug, Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović” Tešanj, Usora i Zenica kisik nabavljali od Istra benz, a Dom zdravlja u Maglaju kisik je nabavljalo od firme Plin M. U proteklom periodu Kantonalna bolnica Zenica je kisik nabavljala od Messera, a Opća bolnica Tešanj do 3. februara također, je kisik nabavljala od neovlaštenog dobavljača.

Ono što je bitno naglasiti jeste da je većina zdravstvenih ustanova u međuvremenu potpisala ugovor sa Messerom o nabavci kisika. Koliko znam inspekcija je jedino Domu zdravlja Zenica zabranila da dalje nabavlja kisik od neovlaštenog distributera“, kazao je Jupić.

Jupć je pozvao na jedinstvo u zdravstvenom sektoru kako bi smo što lakše izašli iz pandemije, a kako je kazao istražni organi će na kraju kazati je bilo propusta u nabavkama kisika i ko je za njih odgovoran. (N. Glibo)