Danas je Svjetski dan osteoporoze

FOTO: Zenicainfo.ba

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. oktobra s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije dijagnoze i liječenja osteoporoze. U Zenici ovaj dan već godinama obilježavaju u Udruženju za liječenje osteporoze Bonus u saradnji sa zeničkim ljekarima.

U postmenopauzi s godinama kod žena dolazi do gubitka estrogena što je razlog smanjenja koštane mase i poremećaja mikroarhitekture kosti. Zbog toga su kosti sve poroznije i krhkije i dolazi češće do prijeloma.

Taj prijelom se obično dešava slučajno, ne znajući. Do loma kosti dolazi prilikom uobičajenog pokreta kada pacijentica ili pacijent osjeti nešto intenzivniju bol. To i jeste specifičnost ove bolesti – osteporoza je asimptomatsko oboljenje“, navodi prim.dr. Subhija Prasko, specijalistica porodične medicne i članica UO Udruženja Bonus.

Zato je, prema njenim riječima, važno informirati pacijentice na vrijeme i upućivati ih na prevenciju. Upravo je jedna od glavnih misija udruženja Bonus saradnja sa zeničkim ljekarima, kako bi više od stotinu njihovih članica imalo što kvalitetniji život u trećoj dobi.

Radimo na taj način da ja u ime Upravnog odbora kontaktiram ljekare i oni daju svoje mišljenje i savjete. Također organiziramo druženja članica kada to možemo i inače smo vrlo aktivne. Međutim, ova pandemija korona virusa nas je stopirala i ove godine. Mi bismo obilježavanje današnjeg Svjetskog dana osteoporoze drugačije organizirale, kao što je to bilo 2019. godine kada smo na tribini okupili mnogo sugrađana, sugrađanki i ljekara. Svi zajedno u Udruženju Bonus nastojimo da se izborimo sa ovim našim oboljenjem i sa koronom“, ističe Gordana Mišetić, predsjednica UO Udruženja Bonus.

Danas je za članice Udruženja Bonus organizirano mjerenje gustoće koštane srži po akcijskim cijenama u saradnji sa privatnom poliklinikom, dok je javna tribina zbog epidemioloških razloga otkazana. Ipak u saradnji s medijima skrećemo pažnju svim ženama srednje dobi da misle na svoje kosti i raširenost osteoporoze u svijetu i kod nas, navodi Mišetić. A preventiva je prema liječima dr. Prasko vrlo jednostavna.

Šetnja i fizička aktivnost, sunčeva svjetlost i D vitamin, te inače zdrav stil života koji podrazumijeva zdravu ishranu bez alkohola i nikotina“.

Uz zdravu ishranu bez alkohola i nikotina, dodaje doktorica. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 1994. godine proglasila osteoporozu društvenom bolešću upozoravajući da ovoj podmukloj, tihoj bolesti koja predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju čovječanstva treba posvetiti mnogo više pažnje. Prema predviđanjima do 2025. godine bit će 60 procenata više osoba s osteoporozom s obzirom da je životni vijek produžen i da je sve više starih osoba. (A. Huskić)