Zuhdija Šuvalić nema osnovnih uvjeta za život

FOTO: Zenicainfo.ba

Našoj redakciji se obratio Zuhdija Šuvalić, samohrani otac tri maloljetna sina, koji nema osnovnih uvjeta za život. Uvidjeli smo da je ovog čovjeka zadesila veoma teška sudbina, još od ranije, a naročito u zadnjih trinaest godina otkako živi u  neuvjetnoj i po život opasnoj prostoriji napuštene kasine kod Vatrogasnog doma u Novoj Zenici.

Djeca idu u školu, ali nemam ni vode da ih okupam i da ih spremim da idu uredni u školu. Nemaju šta da obuku. Obraćao sam se i uposlenicima škole, dolazili su da vide gdje živimo. Mene je stid zbog svega, ali išao sam i „na kante“ kako bih prehranio djecu“, kaže Zuhdija Šuvalić.

Kako navodi, supruga je napustila njega i njihova tri sina od kojih dva  pohađaju OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, a jedan sin ide u „Specijalnu školu“ zbog narušenog zdravlja. Zuhdija ima pravo na stalnu novčanu pomoć u iznosu od 140 KM od čega i preživljavaju.

Kome god sam se obratio, dobio sam odbijenicu. U opštini kažu da nemam nikakvih prava. Imam papire da mi je dijete bolesno, a i ja sam bolestan. Korisim dosta lijekova, imam dijabetes“, navodi naš sagovornik.

Obzirom da žive bez vode i struje, ponekad im neko ukaže pomoć, dodjeli odjeće i obuće, ali kako navodi naš sagovornik, toga je veoma malo. Korisnik je i narodne kuhinje, te zahvaljujući tome i novčanoj socijalnoj pomoći Zuhdija nekako preživljava sa djecom. Kaže da jedino što bi želio je stan koji će imati vodu i struju kako bi tu boravio sa svojom djecom.

Ukoliko želite da pomognete porodici Šuvalić možete ih pronaći na adresi Velikog sudije Građeše. (A. K.)