Predstava “Sedam strahova” večeras na festivalu bh. drame u BNP-u Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Četvrtog dana festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021, u srijedu, 15. septembra bit će upriličen bogat prateći i takmičarski program.

U okviru online Pratećeg programa u 17 sati putem YouTube kanala BNP Zenica, bit će upriličeno predstavljanje knjige dramskih tekstova autorice Lejle Kalamujić “Šake pune oblaka i druge drame”.

O knjizi će sa autoricom razgovarati rediteljica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija. U okviru Takmičarskog programa u 19:30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će izvedena predstava “Sedam strahova” prema romanu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u koprodukciji XX festivala bh. drame Zenica 2021. i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima dramaturginje Emine Omerović: “Zaista, već skoro trideset godina živimo noćnu moru u kojoj smo paralizirani strahovima koji, kao i u romanu, imaju različite oblike, težine, brzine, naravi i namjere… Živimo u svijetu džina, prikaza i duhova, koji izviru iz kolektivne traume s kojom se nikada nismo suočili. Živimo u društvu u kojem nema mjesta za pitanja; dapače bojimo ih se postavljati. Upravo će pitanje ‘Gdje je Aleksa?’ trgnuti našeg glavnog junaka iz njegove ustajale svakodnevnice. Tragajući za Aleksom, Besim će biti primoran da se suoči s vlastitom krivicom, ali i onom kolektivnom – krivicom svoga grada. I sam priznaje da je pravi heroj modernog doba – kukavan, egoističan, patetičan… Čitav život je bježao od odgovornosti, bilo da je riječ o rodbinskim okupljanjima, plaćanju računa ili donošenja odluke o svakodnevnoj kupovini namirnica… Od osobe koja je promatrala život sa strane, Besim postaje glavni junak koji mora riješiti misteriju, kako bi ponovo vratio svoj život u ravnotežu. Dok sjedimo skriveni u mraku i promatramo Besima kako se suočava sa strahovima i avetima koji izviru iz naizgled pokrivenih pukotina našeg društva, shvaćamo da ovo nije priča o krivici, već o hrabrosti i odgovornosti svakog od nas kao pojedinca“.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović, te dječaci i djevojčice: Tarik Hodžić, Osman Efendić, Arman Salihović, Vedad Babanović, Iman Muslić i Luna Lisica.

Dramatizaciju predstave potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je bila zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Basheskia&EQ, a za koreografiju je bio zadužen Thomas Steyaert.

Sutra, 16. septembra u okviru Takmičarskog programa bit će izvedena predstava Pozorišta Prijedor “Nije čovjek ko ne umre” nastala prema tekstu Velimira Stojanovića i u režiji Marka Misirače.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i XX festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

klix.ba