14.8 C
Zenica
Utorak, 24 Maja, 2022
Naslovnica Aktuelno Federalni zavod pomoći će kantonima u nabavci 7.200 vakcina protiv gripe za...

Federalni zavod pomoći će kantonima u nabavci 7.200 vakcina protiv gripe za zdravstvene radnike

Nabavka vakcina protiv sezonske gripe u Federaciji BiH je decentralizirana i u nadležnosti je kantona.

Kako smo saznali u Zavodu za javno zdravstvo Fedecije BiH, ova ustanova će za sezonu 2021/22. godina pomoći kantonima u nabavci 7.200 doza za imunizaciju zdravstvenih radnika na području ovog entiteta.

Kako je Faktor prošle sedmice pisao, neki kantoni, poput Kantona Sarajevo, čiji je Zavod zdravstvenog osiguranja za 9.400 doza izdvojio 175.000 KM, krenuli su u proces nabavke vakcina, dok drugi još čekaju da im domovi zdravlja dostave informacije o količinama doza.

Proces nabavke vakcina protiv sezonske gripe je završen, a dolazak doza očekuje se, kao i svake godine, krajem oktobra ili početkom novembra. Do tada će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objaviti preporuke za stanovništvo koje se bude željelo vakcinisati“, navodi se iz kabineta Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako navode iz Zavoda, nadzor nad gripom u Federaciji BiH vrši se od 40. sedmice tekuće godine, do 20. sedmice naredne godine.

Za sada, u Federaciji BiH nema registriranih slučajeva oboljelih od sezonske gripe“, dodaju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

faktor.ba