ZENICA: U Tehničkoj školi moderno opremljen kabinet za energetiku i automatiku

FOTO: Zenicainfo.ba

Tehnička škola već 15 godina, zajedno sa partnerima, ulaže značajne napore u opremanje kabineta za praktičnu nastavu. Nakon CNC, KET-KEM i STIM laboratorija, od početka školske godine na raspolaganju je moderno opremljeni kabinet za energetiku i automatiku.

 

Tehnička škola u Zenici dugi niz godina kroz javno-privatno partnerstvo sa švicarskim partnerima realizuje projekte unapređenja nastave. Od ove školske godine novitet je moderno opremljeni kabinet u kojem će učenici kroz praktičnu nastavu moći steći znanje o energetici i automatici.

Zašto energetika i automatika? Pa svi znamo da danas trend predstavljaju obnovljivi izvori energije. Ova učionica ima svoju autonomiju jer će biti napajana foto-naponskim elementima, tako da će učenici moći naučiti sve savremene trendove koji se dešavaju u energetici i automatici“, kaže Nezim Grabovica, pomoćnik direktora Tehničke škole.

 

Praktična nastava u moderno opremljenim kabinetima i laboratorijima omogućit će učenicima da steknu znanja koja su aktuelna i neophodna na postojećem tržištu rada. Upravo ova činjenica je glavni razlog što je interes za upis u Tehničku školu iz godine u godinu sve veći.

Mi trenutno još uvijek možemo udovoljiti svim zahtjevima, što znači  da mi u Tehničkoj školi na upisnom roku za samo tri dana popunimo kvote za sva stručna zvanja. Škola kontinuirano ulaže i do sada su opremljeni CNC, KET-KEM i STEAM laboratorije“, dodao je Nezim Grabovica.

Tehničku školu u Zenici trenutno pohađa 560 učenika, od kojih je 138 ove godine upisano u prvi razred. (R. Š.)