11.8 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Preporuka struke je da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što...

Preporuka struke je da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije

FOTO: akta.ba

Svi koji su u 31. sedmici 2021. (26. i 27. jula) vakcinisani AstraZenecom, mogu se javiti na isto vakcinalno mjesto gdje su primili prvu dozu.  

Preporuka je sa sastanka Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva održanog 5. 8. 2021. godine da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze manje djeluje. Imajući na umu da je dokumentacijom proizvođača dovakcinisanje preporučeno između 4. i 12. sedmice, smatramo da je posve sigurno i trenutnom stanju postupka imunizacije u Federaciji BiH primjereno dovakcinisanje nakon šest sedmica. Pravovremenom i potpunom vakcinacijom se ostvaruje djelotvorna zaštita protiv COVID-19“, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaje se kako će Zavod putem odgovornih osoba za logistiku proslijediti plan za distribuciju vakcine Vaxzevria, proizvođača AstraZeneca za vakcinisanje drugom dozom stanovništva. Količine ove vakcine za vakcinisanje prvom dozom distriburane su u 31. sedmici 2021. godine (26/27.7.2021.). Svi koji su u 31. sedmici 2021. vakcinisani navedenom vakcinom mogu se javiti na isto vakcinalno mjesto gdje su primili prvu dozu.

faktor.ba

Hide picture