Svečano otvorene rekonstruisane prostorije mjesne zajednice i ambulante u Janjićima

FOTO: Zenicainfo.ba

Ambulanta porodične medicine i prostorija mjesne zajednice u Janjićima potpuno rekonstruisane i adaptirane svečano su danas otvorene. Riječ je o projektu kojeg su zajedno realizovali Grad Zenica i Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica. 

 

Nova ambulanta stvara uslove za pružanje kvalitetne primarne zdravstvene zaštite za više od 2.000 stanovnika sa prostora mjesnih zajednica Janjići, Drivuša i Lašva. Ovo puno vrijedi i nama puno znači svima koji ovdje žive. Znači, riječ je o najljepšem objektu u regionu, ljepotica znači, i ovo puno znači za mještane i mogu vam reći da je se puno čekalo“, rekao je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići.

 

Realizacija projekta adaptacije objekta porodične ambulante i društvenog doma u mjesnoj zajednici Janjići potvrda je da Javna ustanova “Dom zdravlja” Zenica i Gradska uprava, kontinuirano rade na poboljšanju, kako zdravstvenih usluga, tako i ambijenta u kojem djeluju porodične ambulante na području našeg grada.

Radujemo se što će u buduće mještani Lašve, Drivuše i Janjića imati kvalitetnu zdravstvenu uslugu u prostorijama nove i adekvatne ambulante u Janjićima, a takođe i zdravstveni profesionalci Doma zdravlja, što će sve zdravstvene usluge moći pružiti u adekvatnom prostoru. Prostor ambulante je površine 192 kvadratna metra i u svom sastavu ima jednu ordinaciju, dvije sale za intervenciju i druge prateće prostorije“, rekla je Mersija Kasumović, direktorica JU „Dom zdravlja“ Zenica.

Sa druge strane, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović istakao je kako je ovaj projekat trebao biti ranije realizovan i to od strane viših nivoa vlasti, ujedno upućujući kritike na njihov račun.

Sasvim dostatno ima sredstava u ZZO ZDK da građani dobiju zdravstvenu njegu onakvu kakva treba. Međutim, kriminalna vlast koja direktoru penzioneru daje 8.000 KM mjesečnu plaću, koji je zaposlio preko 50 ljudi, te pare za plaće pojedu i onda nema sredstava i Grad Zenica, mada to nije naše jer je zdravstvo na nivou ZZO i kantona, Grad Zenica je ovdje uložio sredstva da građanima ove i ostalih MZ omogući vrhunsku zdravstvenu njegu“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. (R. Š.)