ZENICA: Debata o socijalnom preduzetništvu

FOTO: Zenicainfo.ba

Debata na temu „Socijalno preduzetništvo i mogućnosti zapošljavanja“ priređena je danas u Zenici u organizaciji Centra za razvoj društvenog preduzetništva „Globus“ sa sjedištem u Banjoj Luci.

Debata je jedna od značajnih aktivnosti projekta „Agenda za socijalno preduzetništvo“, koji  „Globus“ provodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u BiH.

Projekat je posvećen poboljšanju prilika za zapošljavanje i socijalno uključivanje marginalizovanih osoba, prije svih osoba sa invaliditetom i mladih, kroz promociju i razvoj socijalnog preduzetništva.

Ova debata bila je vrlo korisna, rezultirat će konkretnim zaključcima i poslužit će za naredne aktivnosti”, ukazala je Anita Šimundža, medijator skupa u ime organizatora Centra „Globus“.

Anita Šimundža

Iskazana su različita mišljenja i stavovi kako najbolje urediti oblast socijalnog preduzetništva da li putem novog zakona ili kroz postojeća zakonska rješenja.

Harun Aliefendić iz Koalicije  organizacija osoba sa invaliditetom ZDK smatra da ovo pitanje nije u vrhu prioriteta marginaliziranih grupa, ali da mora da se tretira i da u određenom peridu zaživi u BiH.

Socijalno preduzetništvo podrazumijeva neprofitne organizacije, koje svoj kompletan prihod ulažu, odnosno reinvestiraju u svoju budućnost i napredovanje. Država je ta koja treba da pruži određene benefite tim preduzećima, da li da ih definiše posebnim zakonom ili u okviru postojećih rješenja, što je veliko pitanje i zahtijeva širu analizu“, istakao je Aliefendić. (Š. B.)

Harun Aliefendić