11.8 C
Zenica
Četvrtak, 28 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno U prvom polugodištu u FBiH uvezene 520.663 tone naftnih derivata

U prvom polugodištu u FBiH uvezene 520.663 tone naftnih derivata

U prvom polugodištu ove godine na područje Federacije BiH, prema dostavljenim podacima 11 uvoznika naftnih derivata, uvezene su 520.663 tone naftnih derivata, što je za  5,76 posto više  u odnosu na isti period 2020. kada je uvezeno 492.313  tona naftnih derivata, podaci su Federalnog ministarstva trgovine.

Najviše naftnih derivata je uvezeno iz Hrvatske, Srbije i Italije i to oko 93 posto cjelokupnog uvoza.

Najveći uvoznici naftnih derivata su: Holdina Sarajevo, G-Petrol Sarajevo, Petrol BH Oil Comp Sarajevo i Hifa–Oil Tešanj i učestvuju sa oko 96 posto u ukupnom uvozu naftnih derivata na području Federacije BiH.

Iz Ministarstva trgovine su za Fenu naveli da se trenutne cijene premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95, u Federaciji kreću od 2,06 do 2,36 KM, a dizel BAS EN 590 od 2,01 do 2,26 KM po litru.

Trenutno je zaprimljeno 17 obavijesti o promjeni cijena i marži i one se odnose na sniženje cijene dizela u iznosu od 0,05 KM/litru“, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Podsjetili su da je Vlada Federacije BiH na prijedlog tog ministarstva donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata. Ta odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila ove godine.

Prema dostupnim informacijama vezano za primjenu Odluke o utvrđivanju maksimalne visine marži za pojedine životne namirnice i druge proizvode i Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate u periodu od aprila do juna ove godine, federalni i kantonalni tržišni inspektori su izvršili ukupno 557 inspekcijska nadzora, od kojih su u 153 nadzora utvrđene nepravilnosti u primjeni tih odluka, te izdati prekršajni nalozi u iznosu od 138.750 KM“, naveli su iz ovog ministarstva.

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove je u periodu juli – august ove godine izvršio 111 inspekcijskih nadzora, a prema raspoloživim podacima iz četiri kantona (Hercegovačko-neretvanski, Zeničko-dobojski, Zapadnohercegovački, Srednjobosanski) u njima je obavljeno 140 inspekcijskih nadzora vezano za primjenu tih odluka.

Iz Federalnog ministarstva trgovine dodaju da se informacije o cijenama naftnih derivata u FBiH mogu saznati i preko njihove aplikacije FMT FBiH oil info, gdje su cijene derivata poredane od najnižih do najviših.

faktor.ba

Hide picture