“Zmajevi” osvojili veliki bod protiv selekcije Francuske

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je neriješeno u Strasburu protiv selekcije Francuske 1:1. Gol za našu selekciju postigao je Edin Džeko, a za domaćine Antoni Grizman.

Iako se očekivalo da Francuska krene od prve minute agresivno prema našem golu, sjajna taktička postavka našeg selektora to nije dozvolila pa se igralo između dva kaznena prostora, a nešto većim posjedom naša selekcija je na otvaranju kontrolisala stvari na De la Meinau u Strazburu. U 14. minuti sjajno je Pjanić sa sredine terena gurnuo loptu prema Demiroviću na ivicu kaznenog prostora, a ovaj odložio loptu za našeg kapitena Džeku koji je gađao, ali je lopta otišla preko gola.
Francuska je u ovom dijelu igre imala nekoliko pokušaja sa distance, ali je Šehić lako zaustavljao te pokušaje. Da su domaćini izuzetno opasni pokazala je 27. minuta utakmice. Mbappe je prošao po lijevoj strani i iskosa šutirao, ali se ispriječila stativa. U 35. minuti Varane ruši Džeku u zoni šuta, Pjanić je gađao, golman odbranio, proslijedio loptu svojim odbrambenim igračima koji su pogriješili, do lopte je došao Demirović koji je uposlio Džeku na ivici kaznenog prostora, a naš kapiten maestralno pogađa donji lijevi ugao za 0:1 i veliko slavlje koje nažalost nije dugo trajalo.
Naime, nakon jednog kornera Grizman je dobro skočio šutirao glavom, Šehić izbacio loptu, a nakon provjere Var tehnologije ustanovljeno je da je lopta prešla gol liniju, te je sudija pokazao na centar. Dakle, nakon samo tri minute Francuska je poravnala na 1:1. Zaprijetili su Francuzi i u 44. minuti, ali je šut nogom Grizmana sa ivice kaznenog prostora završio za malo pored desne stative Šehića. Vrlo brzo nakon ove prilike sudija je označio kraj prvog poluvremena u kojem je naša selekcija bila ravnopravan protivnik favorizovanim domaćinima.
Drugi dio susreta počeo je izuzetno loše za domaćine. U 51. minuti Kunde je startovao nad Kolašincem, sudija mu pokazao žuti karton, ali nakon signala iz Var sobe pogledao je snimak, te poništio žuti i nogometašu Francuske pokazao direktan crveni karton. Nažalost, nakon ovog pogibljenog starta Kolašinac nije mogao nastaviti susret. Iako smo imali igrača više u postavci naše igre ništa se nije mijenjalo. I dalje smo taktički nastojali umrtviti igru i ne dozvoliti domaćim nogometašima da se razmašu po terenu.
Kao plod takve igre bila je potpuna nezaposlenost Šehića većim dijelom drugog poluvremena. Francuzi sa igračem manje nisu željeli po svaku cijenu krenuti naprijed, dok naša selekcija zadovoljna trenutnim rezultatom nije previše rizikovala u igri. Kao rezultat takve igre ostao je rezultat iz prvog poluvremena 1:1. Sigurno veliki rezultat za našu selekciju. (N. Glibo)