Košarkaška reprezentacija BiH saznala rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

FOTO: Fiba-Srceenshot

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine i u grupi F će igrati protiv Litvanije, Češke i Bugarske.

U Švicarskom Miesu danas je održan žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a BiH se uoči izvlačenja nalazila u šestom jakosnom šeširu zajedno s Velikom Britanijom, Izraelom i Nizozemskom.

Iako u šestom šeširu, FIBA-in žrijeb je specifičan, pa su tako bh. košarkaši izvukli dvije selekcije koje su nominalno jače od nas i imaju bolji ranking. Križali smo se s drugim, trećim i sedmim šeširom.

Voljom žrijeba odlučeno je da će izabranici Vedrana Bosnića igrati protiv Litvanije, Češke i Bugarske u okviru grupe F.

Plasman na Mundobasket izborit će osam pobjednika grupa i četiri najbolje drugoplasirane selekcije. Svjetsko prvenstvo će se 2023. godine održati u Indoneziji, Filipinima i Japanu.

Zanimljivo, Japan i Filipini su već sigurni učesnici Svjetskog prvenstva, dok Indonezija, iako je domaćin, mora izboriti završnicu kroz kvalifikacije.

Podsjetimo, prije toga će bh. selekcija od 1. do 18. septembra 2022. godine učestvovati na Eurobasketu, a rivali u grupi su nam Njemačka, Litvanija, Francuska, Slovenija i Mađarska.

Grupa A: Srbija, Latvija, Belgija i Slovačka.

Grupa B: Grčka, Turska, Velika Britanija i Bjelorusija.

Grupa C: Slovenija, Hrvatska, Finska i Švedska.

Grupa D: Njemačka, Poljska, Izrael i Estonija.

Grupa E: Francuska, Crna Gora, Mađarska i Portugal.

Grupa F: Litvanija, Češka, Bosna i Hercegovina i Bugarska.

Grupa G: Španija, Ukrajina, Gruzija i Sjeverna Makedonija.

Grupa H: Italija, Rusija, Nizozemska i Island.

klix.ba