ZENICA: Održana kulturna manifestacija “Knjigom protiv zaborava”

FOTO: Zenicainfo.ba

U Muzeju grada Zenice sinoć je održana kulturna manifestacija  pod nazivom „Knjigom protiv zaborava“, na kojoj su predstavljena književna izdanja autorice Ramzije Kanurić-Oraščanin.

Manifestaciju je organizovalo Udruženje „Baton“ Zenica, a na promociji knjiga govorili su: književnik Abid Jarić, novinar i publicista Sinan Gluhić, doktor istorijskih nauka Amir Ismić te književni kritičar Redžo Oraščanin.

Autorica dolazi iz Bosanske Krupe i njen opus djela obuhvata tri romana, jednu poemu i jednu monografiju. Na sinoćnjoj manifestaciji predstavljeni su njeni romani: „Vrijeme bez kazaljki“, „Roman o Srebrenici“, poema „Slavni gazija bužimski“ i monografija „Pokošeni ljiljani bijeli“. U pitanju je ratna tematika od 1992.-1995. godine, s tim što se autorica u monografiji najviše osvrnula na Peti korpus na Unsko-sanskom kantonu i njene viteške brigade.

„Istraživajući agresiju na našu Republiku Bosnu i Hercegovinu, uvidjela sam da mnogi akteri samog rata počinju da polahko zaboravljaju događaje, pa sam odlučila da svoje pero usmjerim ka počinjenom genocidu u Srebrenici, koji se desio u julu 1995. godine“  ističe Ramzija Kanurić-Oraščanin, autorica djela.

Da to ne bi bilo pisanje samo o tom jedanaestom genocidu, autorica je svoje istraživanje  posvetila i na prethodnih  deset genocida koji su se desili nad Bošnjacima. Poema „Slavni gazija bužimski“  posvećena je generalu Armije BiH Izetu Naniću, jer je autorica uvidjela njegovu ljudsku veličinu ali nije izostavila ni sve ostale generale i heroje.

Ramzija Kanurić-Oraščanin je perom pokušala otrgnuti od zaborava ratna dešavanja nad Bošnjacima. ( B. M.)