ZENICA: Na lokalitetu Javorje priređena centralna manifestacija u okviru “Marša stazama branilaca Nemilskog rejona”

Na lokalitetu Javorje, iznad zeničkog sela Šerići danas je, u organizaciji Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 92-95 priređena centralna manifestacija u okviru devetog po redu, tradicionalnog “Marša stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona”.

Pored brojnih mještana mjesnih zajednica koje gravitiraju širem Nemilskom području, skupu su prisustvovali članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, gosti iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa organizovanja.

U okviru prigodnog programa učenjem Fatihe i dove odata je počast šehidima koji su dali svoje živote na širem Šerićko-teslićkom ratištu, kao i šehidima širom BiH.

U brojnim obraćanjima učesnika skupa dominirala je poruka kako je za opstanak Bošnjaka i države BiH nužno jedinstvo.

Predstavnik Organizacionog odbora i domaćin manifestacije Derviš Kovačević je kazao, kako je današnji dan istovremeno i radostan i tužan.

“Ovdje smo 1992. godine, uz Allahovu odredbu i čist nijet, izašli u opancima i sa lovačkim puškama i pokazali da volimo svoju domovinu BiH. Danas smo i žalosni jer među nama nema 407 šehida koji su pali na šerićko-teslićkom ratištu”, ukazao je Kovačević.

“Cilj ovakvih manifestacija je, da se ne zaboravi period odbrambenooslobodilačkog rata, te da se sačuva  sjećanje na herojske dane otpora branilaca Nemilskog kraja”, kazali su iz Organizacionog odbora.

Na Javorju je u toku izdradnja spomen-obilježja, a projekat su podržali resorno federalno i kantonalno ministarstvo.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je do kraja sedmice najavio finansijsku podršku Grada za projekat spomen-obilježja Javorje u iznosu od 100.000 maraka. ( Š. B.)