Dogovorena obuka 60 osoba u metalskom i tekstilnom sektoru

FOTO: vijesti.ba

Svjesna snage i potreba metalskog sektora u Unsko-sanskom kantonu te tekstilnog u Zeničko-dobojskom kantonu, Privredna komora Federacije BiH inicirala je implementaciju projekta Razvoj metalnog i tekstilnog sektora kroz specijaliziranu obuku radne snage.

Program će se realizovati u saradnji sa USAID WHAM projektom, a tim povodom potpisan je i ugovor.

Ono što je posebno za ovaj projekt, u odnosu na sve dosadašnje projekte u okviru USAID WHAM aktivnosti, jeste to što su prvi put obuhvaćena dva sektora – metalni i tekstilni i to na dvije potpuno različite lokacije u Federaciji BiH.

“Cilj projekta je stručno osposobljavanje i/ili dokvalifikacija radne snage u navedenim sektorima s posebnim fokusom na nezaposlene, a naročito mlade i žene iz ove kategorije s potencijalom njihovog zapošljavanja po završetku projekta i zadovoljavanju kriterija stručne obuke. Privredna komora inicirala je implementaciju ovog projekta koji donosi minimalne troškove privrednim subjektima u sticanju kvalifikovane radne snage”, poručili su iz Privredne komore FBiH.

Projektna aktivnost stručnog osposobljavanja obuhvata teoretsku i praktičnu obuku u ukupnom trajanju od 80 sati. Planirano je stručno osposobljavanje za ukupno 60-70 polaznika. Od ovog broja, 70 posto polaznika će biti mladi, 60 posto žene i 5 posto osobe s invaliditetom, dok je 13 kompanija iskazalo interes za zapošljavanje stručno osposobljenog kadra po završetku obuke.

klix.ba