Realizovan projekat: “Očistimo grad za jedan dan”

Projekat “Očistimo grad za jedan dan” danas je realizovan od strane volontera i glavnog partnera projekta “Rijeke BiH – budi promjena” zajedno sa partnerskim udruženjima i pojedincima uz saradnju i podršku Službe za komunalne poslove grada Zenice. 

Akcija je organizovana na devet različitih regija koje prate slivove rijeka koje se ulijevaju u rijeku Bosnu, a zatim i gradske regije. Partneri projekta su obezbijedili potrebne materijale: vreće, rukavice i druge rekvizite, te majice svim učesnicima. Cilj akcije jeste da probudi svijest kod građana o očuvanju bosanskohercegovačkih gradova i rijeka, te da svaki pojedinac uzme učešće u promjeni koja je neophodna.

“Pripreme za ovu akciju su trajale više od mjesec dana, ovo je prva akcija koju organizujemo ovakvog tipa u ovakvim kapacitetima. Iako je plan bio da okupimo 600 volontera, već u jutarnjim satima bilo je oko 800 prijavljenih aktivista, i sve akcije su tekle prema planiranom rasporedu”, ističe Safet Kubat, koordinator projekta.

U gradu Zenica ranije je postavljeno 12 tabli sa eko porukama na različitim lokacijama.

Obzirom da se veliki broj ljudi odazvao na ovu akciju već u 9:30 sati je nestalo vreća za smeće, morali smo nabavljati nove vreće, jer smo dotad skupili oko 30 tona otpada“, završava koordinator projekta.

Budući da je bila u planu i akcija čišćenja Smetova, oni koji nisu imali vlastiti prevoz obezbijeđeni su autobusi.

Osim akcije čišćenja, planirane su i druge aktivnosti poput turnira u malom nogometu i mini turnira u odbojci za žene, te druge aktivnosti i prigodni sadržaji.

Za sve učesnike akcije, aktiviste i goste obezbijeđen je i ručak. (B. M.)

Foto: zenicainfo.ba