Zeničani na 28. ekipnom prvenstvu Šahovskog saveza FBiH

Dvadesetosmo ekipno prvenstvo Šahovskog saveza Federacije BiH – Prva A liga održat će se od 6. do 11. augusta u Mostaru.

Pravo nastupa ima 10 ekipa među kojima su i dva zenička kluba “Čelik” i “Preporod”. Prvenstvo će se igrati po Bergerovom sistemu od devet kola uz FIDE tempo igre 90 minuta za cijelu partiju. Pobjednik Prve “A” lige ulazi u Premijer ligu BiH, a prve tri ekipe dobijaju pehar, medalje i diplome.

„Ove godine “Preporod” ide sa ambicijama da ostane u Prvoj A ligi pošto je konkurencija veoma jaka. Glavni favoriti za najviši plasman su šahovski klubovi “Čelik” i “Igman” iz Konjica. Oni će biti glavni konkurenti za prvo mjesto i plasman u Premijer ligu, a ova godina nam je najteža što se tiče finansija. Zbog toga su i naše ambicije ostanak u Prvoj ligi, a nadam se da ćemo uspješno preći sve prepreke i postići dobar rezultat“, izjavio je pred odlazak u Mostar, šahista i kapiten ŠK “Preporod”, Dino Marković.

Dino Marković

Prema najavama Šahovski klub “Preporod” će nastupiti u sastavu: šahistkinja fidemajstor iz Turske Buze Naz Kočjigit koja je i prošle godine igrala za “Preporod”.

Na drugoj ploči je kapiten Dino Marković, a za “Preporod” igraju još: Jasmin Beširević, Latif Hadžić, Halid Bajramović i Vahdet Patković. (M. P.)