FBiH: Počinje isplata julskih penzija i jednokratne novčane podrške

Isplata julskih penzija i jednokratne novčane podrške penzionerima u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas, 5. augusta, preko Jedinstvenog računa trezora FBiH.

Iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) najavljeno je da ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za juli iznose oko 233 miliona maraka, najniža penzija iznosi 382,18 maraka, zagarantirana 478,91, a najviša 2.174,48 maraka.

Jednokratna novčana podrška u iznosu od po 120 maraka isplaćuje se korisnicima penzija koji ostvaruju pravo do visine zagarantirane penzije i zagarantiranu penziju, a iznos od 100 maraka korisnicima penzija koji ostvaruju pravo iznad visine zagarantirane penzije. Korisnicima prava na djeljivu porodičnu penziju pripada isplata djeljivog novčanog iznosa, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Sredstva za isplatu jednokratne novčane podrške, u iznosu većem od 41,7 miliona maraka, osigurana su u Budžetu FBiH za 2021. godinu, a isplaćena su na osnovu Uredbe o jednokratnom novčanom iznosu penzija kao podrška umirovljenicima u Federaciji BiH, koju je Vlada FBiH donijela 16. jula ove godine.

U skladu s ovom uredbom, svim korisnicima penzija Federalnog zavoda za PIO/MIO koji su rezidenti BiH, uz julsku penziju bit će isplaćen i jednokratni novčani iznos u svrhu poboljšanja materijalnog položaja korisnika mirovine, a zbog dodatnih troškova zdravstvene zaštite koji su nastali kao posljedica pandemije COVID-a.

Redovnost isplate penzija samo je jedan od pozitivnih rezultata reforme penzionog sistema koju je provela Vlada Federacije BiH. Penzije se u Budžetu FBiH nalaze u vrhu prioriteta isplate, a penzioneri svoje penzije dobivaju na vrijeme, svakog 5. u mjesecu, stoji u saopćenju.

 

radiosarajevo.ba