11.2 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Aktuelno Poljoprivrednici traže od Vijeća ministara mjere za zaštitu domaće proizvodnje

Poljoprivrednici traže od Vijeća ministara mjere za zaštitu domaće proizvodnje

FOTO: akta.ba

Udruženja poljoprivrednika iz cijele Bosne i Hercegovine traže da na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara budu mjere zaštite domaće proizvodnje, saopćilo je Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH.

“Poznato nam je da je prošle sedmice kolegij Vijeća ministara odbio raspravu o toj temi. Bez ulaženja u motive pojedinih ministara koji očito nastavljaju da štite uvoznički lobi, želimo još jednom podsjetiti Vijeće ministara i javnost na naš osnovni zahtjev, a to je uvođenje prelevmana i carina na uvoz svih poljoprivrednih proizvoda koje ugrožavaju domaću proizvodnju gdje postoje tržišni viškovi. U trenucima kad u svim sektorima privrede padaju plate, padaju prihodi, zatvaraju se objekti i svi trpimo posljedice krize izazvane pandemijom, nema vremena za politikanstvo i zaštitu velikih uvoznika – finansijera političkih stranaka. Zaštitu i podršku trebaju dobiti prvenstveno domaći proizvođači i obični građani koji svaki dan na sopstvenoj koži osjete pad kvaliteta i rast cijena prehrambenih proizvoda”, navedeno je u saopćenju.

Udruženje dalje navodi da su poljoprivrednici bili više nego strpljivi dosad, uvažili zahtjeve za produženje rokova uzdajući se u “ozbiljnost članova Vijeća ministara”.

Međutim, smatraju da političke stranke “rastežu” sadašnju tešku situaciju ciljano – jedni kao “rade svoj posao” a drugi “kao opstruiraju”, jedni su uz poljoprivrednike a drugi protiv njih i tako unedogled, “za” i “protiv”.

Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine nikad nisu bili jedinstveniji, navedeno je u saopćenju, uz poruku da poljoprivrednici neće odustati od njihovih zahtjeva pa makar bili prinuđeni da blokiraju kompletnu državu.

O eventualnim daljnjim koracima će odlučiti nakon ovosedmične sjednice Vijeća ministara BiH.

Osim Udruženja poljoprivrednika FBiH, potpisnici saopćenja su i Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, Udruženje uzgajivača svinja RS, Seljački savez FBiH , kao i Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice.

 

faktor.ba

Hide picture