Krizni štab ZDK predložio donošenje novih restriktivnih mjera

zdk.ba

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu i dalje nepovoljna, uprkos činjenici da se posljednjih dana bilježi blagi pad broja novooboljelih i umrlih od virusa Covid-19.

“To nikako ne smije da bude razlog za opuštanje i nepoštivanje mjera Vlade ZDK-a, jer je priliv pacijenata sa teškom kliničkom slikom u zdravstvene ustanove i dalje veliki, a slaba karika bolnica je nedostatak stručnog osoblja”, rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba.

Krizni štab je, uz informaciju o epidemiološkoj situaciji, usvojio set novih protivpandemijskih mjera koje će predložiti Vladi ZDK-a, a pored ostalog, predviđaju zabranu izvođenja vanškolskih aktivnosti, zabranu rada igraonica, kladionica, usluživanja nargila, kao i niz drugih mjera koje su do sada bile fakultativne. Naredba o zabrani rada vrtića ostaje na snazi dok vrtići ne ispune uslove koje su utvrdili stručnjaci Instituta za sigurnost hrane u Zenici (INZ).

“Mislim da naredbe i preporuke Vlade daju rezultate, da su donesene pravovremeno i da je zaravnjivanje krivulje broja oboljelih i preminulih pozitivan pokazatelj koji treba rezultirati postepenim izlaskom iz trećeg vala pandemije”, rekao je Jupić.

Najavio je donošenje naredbe kojom će privatne zdravstvene ustanove biti obavezane da nadležnim javnim službama prijavljuju nove potvrđene slučajeve zaraze.

Kada je u pitanju vakcinacija, Jupić je rekao da se distribucija vakcina vrši bez poteškoća, u skladu sa planom imunizacije donesenim na nivou FBiH, i to vakcinama Pfizer i AstraZeneca koje su dostupne u EU, te da su u toku pripreme za osiguravanje hladnog lanca za prihvat vakcina Sputnjik-X.

Prema podacima INZ-a, u ZDK-u je od 24. do 28. marta zabilježen 181 novi slučaj zaraze. U Kantonalnoj bolnici Zenica nalazi se 139 pacijenata, od kojih su dva na respiratornoj podršci. U protekla 24 sata u ovoj ustanovi preminulo je 8 osoba. U Općoj bolnici Tešanj smješteno je 55 kovid-pozitivnih, a preminule su dvije osobe.

Direktor KBZ-a prof.dr.sc. Rasim Skomorac rekao je da su bolnički kapaciteti još uvijek izloženi snažnom pritisku, jer iz pojedinih domova zdravlja i dalje pristižu teški pacijenti koji nisu prošli nikakvu dijagnostičku obradu prije dolaska u bolnicu, posebno u popodnevnim satima i u dane vikenda, što značajno opterećuje ionako opterećen zdravstveni kadar.

“Nadam se da će u svim domovima zdravlja angažirati svoje dodatne snage da nam se ove stvari ubuduće ne dešavaju, da nas rasterete poslova koji se mogu obavljati u domovima zdravlja da se ne obavljaju u bolnici”, rekao je Skomorac.

Naveo je da je u prvoj fazi vakcionom “Astra Zeneca” vakcinisano 600 zaposlenih u KBZ-u te da se sada očekuje određena količna vakcina “Pfizer” i “Astra Zeneca”. Naglasio je da će bolnica završiti vakcinaciju i revakcinaciju svojih radnika koji su se izjasnili da žele biti vakcinisani, a nakon toga vakcinacija će se vršiti u nadležnim domovima zdravlja.