Na Ekonomskom fakutetu UNZE otvoren Centar za digitalizaciju

FOTO: Zenicainfo.ba

Na Ekonomskom fakutetu zeničkog Univerziteta danas je otvoren Centar za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost metalne industrije regije Centralna Bosna, čime su stečeni uslovi za značajno unapređenje u oblasti digitalne transformacije poslovanja malih i srednjih preduzeća, te za jačanje njihovih inovativnih kapaciteta i konkurentnosti na zahtjevnim tržištima na kojima posluju, rečeno je danas.

“Ovo je početak procesa uvođenja digitalizacije u segmentu metalne industrije, što je značajan izazov i naši donatori Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke su prepoznali našu ideju da unaprijedimo ovaj sektor slijedeći savremene tendencije u digitalnoj transformaciji poslovanja, koja neminovno iziskuje značajno ulaganje u tehnološke transfere i u primjenu savremenih IT tehnologija, zasnovanih na specifičnim znanjima”, navodi profesor doktor Alaudin Brkić, vođa ovog projekta i dekan Ekonomskog fakulteta u Zenici.

Alaudin Brkić

Upravo ovaj Centar kroz svoje odjele za digitalizaciju, inovacije i konkurentnost imat će za cilj u narednom periodu da radi na poboljšanju naših izvozno orijentisanih kompanija u tom dijelu.

Potpisanim Memorandumom o saradnji između nosilaca javne vlasti, privatnog sektora i zeničkog Univerziteta bit će uspostavljena tješnja saradnja u području razvoja inovativnog partnerstva, što bi trebalo da poluči značajan rezultat, kada je riječ o ulaganjima u primjenu savremenih znanja, jer je ovaj Centar već osmislio jedan softver, koji će biti ponuđen metalnom sektoru i poboljšati njihovu konkurentnost u nastupu na ino tržištu, istaknuto je ovom prilikom. (V. J.)