U subotu „Ćorkan“ i dodjela Nagrade Grada Zenice Harisu Burini

FOTO: Zenicainfo.ba

Ove teške, 2021. godine navrašava se 60 godina od prve i jedine Nobelove nagrade za književnost u Bosni i Hercegovini znamenitom Ivi Andriću, i 10 godina od premijere njegove monodrame “Ćorkan” u redateljskom i glumačkom ostvarenju poznatog zeničkog glumca Harisa Burine. Iako je jedini u historiji festivala dva puta okrunjen u Edinburgu, ovogodišnje javno i najviše priznanje Grada Zenice – Nagrada Zenice mu je, kaže srcu bliža. Tim povodom će na Dan Zenice – u subotu 20. marta Haris Burina izvesti jubilarno 200. izdanje “Ćorkana”.

Kako je rekao Haris Burina na današnjoj konferenciji za novinare nagrade se ne dobijaju tek tako, one se zaslužuju – najboljim dijelovima svog tijela, srca i razuma, svakako i talentom i predanim radom. Učešće i nagrade u najstarijem pozorišnom festivalu Edinburgu ne može, kaže, porediti s ovom, Nagradom Grada Zenice, prestižnim priznanjem svoga grada, koji ponajviše doživljava srcem.

„Čitav svoj život i u svojoj karijeri sam uvijek, s ponosom, pominjao ime svoga grada. Ja sam sretan i ponosan što sam dobio ovu Nagradu i istovremeno sretan što je moja publika sastavljena od mojih sugrađana. To je nešto najljepše što čovjek može da doživi“, kazao je Burina danas novinarima.

Haris Burina

Kroz deset godina igranja predstave “Ćorkan” Ive Andrića jedan od najangažovanijih glumaca zeničke pozorišne scene Haris Burina shvatio je jedno: da je monolog kao forma izrazito težak, jer je glumac sam na sceni – ovaj put u jubilarnom 200. izvođenju pred nekoliko desetaka gledalaca.

„Po Andriću “Ćorkan” je narod i on kaže: ‘Ćorkan nije ni pismen, ni bogat, ali zna Ćorkan sve i vidi Ćorkan sve!’ Druga Andrićeva rečenica je: ‘Sve moje je iz Bosne'“.

Haris Burina jedan je od lauerata ovogodišnjih javnih priznanja Grada Zenice koji se tradicionalno dodjeljuju na Dan grada 20. marta. Deset je godina njegovog i Andrićevog “Ćorkana” u zeničkom pozorištu i 60 godina otkako je Ivo Andrić okrunjen najvišim svjetskim priznanjem Nobelovom nagradom za književnost. Nije slučajno da na te dvije godišnjice naš vrsni, bh., regionalni i glumac BNP Zenica biva okrunjen još jednom nagradom – onom najdražom od svoga grada.

„Zenica: to je moj dom, to je moj rad, to je moja porodica i to je moj grad. Vi ste moji i ja sam vaš“, ne bez emocija izjavio je Burina govoreći o svom doživljaju da nakon višedecenijske glumačke karijere postane laureatom najviših gradskih priznanja Zenice.

„Ne dešava se često da jedna pozorišna predstava ima toliko izvođenja poput “Ćorkana”. Posebna je draž što se 2021. godine navršava deset godina od premijere predstave “Ćorkan” Harisa Burine, po tekstu Ive Andrića i 60 godina otkako je Andrić dobio Nobleovu nagradu za književnost“, istakao je Miroljub Mijatović, direktor BNP Zenica.

Dvijestoto izdanje “Ćorkana” daje se se na Dan grada Zenica u subotu 20. marta od 19:30 u zeničkom pozorištu uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pa prema tome i uz ograničen broj publike. Iz uprave teatara napominju da će u prvim sedmicama proljeća svi zainteresirani “Ćorkana” moći pogledati u nekim od redovnih termina. (A. Huskić)