U ZDK mali procenat povećanja oboljelih od koronavirusa

FOTO: Zenicainfo.ba

“Činjenica je da su na Veterinarskom fakultetu Sarajevo, gdje mi ne šaljemo nijedan uzorak, detektovana dva slučaja britanskog soja koronavirusa iz ZDK, ali to struka treba raspraviti kakav je to virus i kako će se ponašati na našoj teritoriji i hoćemo li ili ne primjenjivati dodatne mjere”, navodi Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK nakon danas održane sjednice ovog Štaba, dodajući da je im je na njihov upit i Federalni zavod za javno zdravstvo odgovorio da nije potrebno pooštravanje mjera.

Adnan Jupić

“Epidemiološko stanje će se i dalje pratiti, a potreban je oprez i dalje pridržavanje postojećih mjera”, poručuje Adnan Jupić, navodeći da je broj oboljelih od koronavirusa na prostoru ZDK malo povećan u zadnjoj sedmici, kada su zabilježena 143 nova slučaja, a sedmicu prije bilo ih je 129.

Porast broja oboljelih pacijenata od COVID-a 19 posljednjih dana evidentira se i u tešanjskoj i Kantonalnoj bolnici Zenica, ali je smrtnost u zadnjih sedam dana niska, jer su preminula četiri pacijenta. (V. J.)