Projekt ekonomskog osnaživanja žena žrtava nasilja u porodici

FOTO: Zenicainfo.ba

U prostorijama “Medice Zenica” danas je predstavljen projekt „Ekonomske i socijalne prilike ka nezavisnosti žena, žrtava nasilja u porodici“, koji realizuje Fondacija “INFOHOUSE” iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem građana „Budućnost“ iz Modriče.

“Najmanje 15 žena žrtava nasilja će uz finansijsku podršku Evropske unije biti pomognuto u razvoju njihovih ekonomskih aktivnosti samozapošljavanja, čime bi poboljšale svoju finansijsku nezavisnost. Radi se o 15 grantova u vrijednosti od 3.000 eura, pri čemu su pored ostalog predviđene edukacije i treninzi”, izjavio je Adin Šabić, PR menadžer Fondacije “INFOHOUSE”.

Adin Šabić

Direktorica “Medice Zenica” Sabiha Husić podsjeća da ova organizacija više od 20 godina radi na ekonomskom osnaživanju, bilo da se radi o ženama žrtvama nasilja u porodici ili jednostavno da radimo na jačanju kapacitetu žena u ruralnim sredinama za aktivniju ulogu u društvu.

“I ovaj projekt smatramo vrijednim i upoznat ćemo žene kako i na koji mogu aplicirati i da im, zajedno sa nosiocima projekta budemo na usluzi”, dodala je Husić.

Sabiha Husić

Statistike ukazuju na činjenicu da je svaka peta žena u BiH iskusila neku vrstu partnerskog nasilja, a ipak samo njih 5,5 posto kontaktira odgovarajuću instituciju i zatraži adekvatnu pomoć. Pandemija koronavirusa dodatno je pogoršala situaciju, obzirom na činjenicu, da se prema informacijama sigurnih kuća broj poziva na SOS telefone povećao za 20 posto.

Prema podacima iz osam sigurnih kuća u BiH, žene koje trpe nasilje pretežno dolaze iz porodica koje imaju niska primanja i nedovoljno su obrazovane, što im predstavlja ogromnu prepreku prilikom zapošljavanja. (Š. B.)