Odjel radiološke dijagnostike Kantonalne bolnice Zenica dobio novi aparat za magnetnu rezonancu

FOTO: Zenicainfo.ba

U povodu puštanja u rad novog aparata za magnetnu rezonancu u Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica održana je konferencija za novinare.

Kako je rečeno ovom prilikom, riječ je o najsavremenijom uređaju u BiH koji će omogućiti podizanje nivoa usluga, te smanjenje liste čekanja.

Aparat za magnetnu rezonancu na Odjelu radiološke dijagnostike Kantonalne bolnice Zenica već je u funkciji.

„Ja sam jako ponosna na naše liste čekanja, zato što su naše liste u junu 2020. godine bile 4-5 mjeseci. Nigdje u Evropi nećete naći listu čekanja koja je ispod godine, to je rijetkost. Liste bi bile i kraće da nema problema sa pacijentima koji su naručeni, a ne dođu na pregled. Svaki smo mjesec pravili izvještaje, dešavalo se da u prosjeku 50, pa do 100 pacijenata nam se ne jave koje smo mi očekivali da će doći na pregled. Oni su zauzeli mjesto jer mi nismo u toj mogućnosti da u roku od pola sata nađemo nekog drugog pacijenta koji je negdje u gradu ili sa područja neke druge općine i da ga dovedemo na pretrage“, kaže načelnica Odjela radiološke dijagnostike u KB Zenica, Alma Efendić.

Sa ovim aparatom zaokružena je nabavka opreme za Odjel radiologije, te za naredni dugi niz godina obezbijeđen kontinuitet u radu.

“Pružila nam se prilika da uradimo nadogradnju uređaja koji je u funkciji od 2009. godine, što je znatno jeftinije i povoljnije nego nabavka novog aparata za magnetnu rezonancu. Kada se uklone svi stari i stave novi dijelovi praktično se dobije novi magnet i u ovom trenutku je sigurno riječ o najsavremenijem aparatu takve vrste u BiH. Riječ je o investiciji u vrijednosti od 1,5 miliona KM koja će unaprijediti polje neurodijagnostike, koja je najčešća i najzahtjevnija“, rekao je direktor KB Zenica, Rasim Skomorac.

U toku prošle godine Kantonalna bolnica Zenica nabavila je novi CT aparat, tri mobilna digitalna rendgena, digitalni mamograf i nekoliko mobilnih ultrazvučnih aparata. Šta će od opreme biti nabavljeno ove godine znat će se po usvajanju kantonalnog budžeta. (R. Š.)