U Zenici završena četveromjesečna implementacija projekta Poduzetničke akademije „Poduzetništvo je IN“

Krajem prošlog mjeseca u Zenici je završena četveromjesečna implementacija projekta Poduzetnička akademija pod sloganom „Poduzetništvo je IN“, inače prva organizovana u ZDK. Na završnoj sesiji polaznici akademije prezentovali su izuzetne ideje i poslovne planove kojim bi trebali ući u svijet biznisa i investicija.

„Poduzetništvo je IN“ je projekt koji za 15 učesnika, pored četveromjesečne, besplatne edukacije, znači pomoć pri realizaciji njihovih poduzetničkih ideja, samozapošljavanje, početak poslovne priče, ulazak u svijet biznisa. Udruženje „PoduzetniceIN“ je bilo organizator, a predsjednica Adisa Tufo je istakla da nezaposlene, obrazovane, kreativne  mlade osobe sa njima raspoloživim resursima nastoje realizovati osmišljeno, zaposliti sebe i druge.

Zeničanka Emina Buljubašić diplomirani kulturolog, pri kraju master studija menadžment preduzeća, i na pragu zvanja kojeg želi, ne propušta i ostale mogućnosti sticanja znanja. Stečenim certifikatom ove edukacije bliža je svom cilju.

„Moja ideja je da Zenicu prestanemo predstavljati isključivo kao industrijski grad, nego da ponudimo i mnoge druge sadržaje, historijske, kulturne itd. Na taj način bih iskoristila znanje diplomiranog kulturologa. Svojim biznis planom ponudila sam jednu nevjerovatnu priču o raznim zeničkim resursima, i onim o kojima se na takav način ne razmišlja. Zenica je turistički primamljiva, nastojim da pored već promovisanog, privučem pažnju i potaknem priču i o ostalim znamenitostima Zenice. Da se u naš grad dođe sa već ispričanom pričom koju treba još i vidjeti“, priča nam Emina.

Za pokretanje biznisa konkretnu pomoć ponudile su Fondacije Mozaik i La Terra Nostra, ističe ona.

Pored finansijske pomoći ove dvije fondacije još nude niz edukacija, pomoć u pravnom domenu, a na raspolaganju će biti i njihovi edukatori, mentori. Našoj sagovornici, mladoj poduzetnici, kaže, jako je važno što je podržana i to joj daje još više hrabrosti za još veće ambicije.

„Veoma je važno da žene budu podržane. Stečeno znanje ćemo sve dugoročno koristiti. Konačno je vrijeme da napravimo iskorak, da pokažemo da, pored muškaraca, i žene mogu biti izuzetno uspješne u biznisu“, istakla  je naša sagovornica Emina Buljubašić, obrazovana, odvažna, smjela, perspektivna, ambiciozna Zeničanka, buduća poduzetnica. (Z. R.)