Komandant Turske vojne misije u BiH posjetio gradonačelnika Zenice

Komandant Turske vojne misije u BiH – LOT kuća Zenica sa saradnicima, posjetio je danas Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice. Tom prilikom gradonačelnik i komandant su razgovarali o projektima koji se trenutno provode na području Grada Zenice, a čiju realizaciju finansira Republika Turska.

Na samom početku razgovora, komandant je čestitao gradonačelniku Kasumoviću na historijskom rezultatu i pobjedi na izborima, kazavši da je ona još važnija kada se nakon četiri godine vođenja grada ostvari još jedan mandat.

Razgovarajući o projektima koji bi se u budućnosti mogli realizirati, gradonačelnik Kasumović predložio je da, kako je kazao, ostave doživotni trag i zajednički urade idejno rješnje Trga BiH ili Trga Alije Izetbegovića koji bi bili sa motivima Republike Turske.

“Ne predlažem ovo jer Gradska uprava nema novca. Mi projekte za oba trga imamo gotovo urađene. Voljeli bismo da ostavimo zajedno doživotni trag i da jedan od trgova bude Trg bosansko-turskog prijateljstva. Ipak, Turska je zemlja koja je bila uz BiH prije rata, za vrijeme rata, ali i u najtežim trenucima poslije rata pa sve do danas”, rekao je Kasumović.

Na ovu ideju prisutni komandant izrazio je ogromno oduševljenje i čast što je gradonačelnik Kasumović predložio projekt poput ovog.

“Zaista smo oduševljeni. Iznenadili ste nas maksimalno pozitivno. Mi ćemo ovu ideju prezentirati komandantu u Sarajevu, ali i nadležnima u Turskoj. Bit će nam čast da uradimo projekt takvog tipa, odnosno da zaista ostavimo, kako ste kazali, trajni trag našeg prijateljstva u projektu poput jednog od dva Trga koja predlažete. Ne obećavamo da će to sigurno ići, međutim, volja i to odlična postoji da se takvo nešto realizira”, kazao je komandant Turske vojne misije u BiH – LOT kuća Zenica uz molbu da se prilikom medijskog eksponiranja ove informacije ne navodi njegovo ime.