Projekt pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća

FOTO: Zenicainfo.ba

Nedavno potpisanim Ugovorom između Vijeća ministara BiH i šef Ureda Svjetske banke u našoj zemlji obezbijeđen je zajam u vrijednosti od 56 miliona eura u okviru Projekta pružanja pomoći za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća i za saniranje posljedica pandemije koronavirusa. Federaciji BiH pripada 60 posto ovih sredstava, odnosno 33,6 miliona eura, a implementatori projekta na prostoru većeg bh entiteta su Razvojna banka FBiH i Fedrealno ministarstvo razvoja.

“Mi smo u više navrata ukazivali na neophodnost podrške malim i srednjim preduzećima na ime sanacije posljedica pandemije, koja ih je dosad zaobišla, a i sredstva predviđena ovim projektom opet će biti kap u moru u odnosu na ono što bi realno trebalo malim i srednjim preduzećima”, smatra Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH.

Ibrahim Meškić

“Osim toga postupci dodjele kredita preko Razvojne banke, koja će biti implementator ovog projekta na prostoru Federacije, su jako komplikovani, a sumnjamo i u njihovu transparentnost, jer je dosadašnja praksa pokazala da je tu bilo dosta devijacija”, pojašnjava predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH, sugerišući da bi malim i srednjim preduzećima ovaj posao bilo lakše završavati sa komercijalnim bankama.

“Trenutno očekujemo mnogo više od Vlade Federacije, koja je u ovoj godini u budžetu planirala 250 miliona KM, od čega je predviđen direktno kantonima transfer od 125 miliona, koji bi trebao biti plasiran malim i srednjim preduzećima kroz razne oblike”, ističe Ibrahim Meškić, predsjednik Grupacije poslodavaca ZDK pri Udruženju poslodavaca Federacije BiH. (V. J.)