Rudari prekinuli štajk glađu: U ponedjeljak sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede

Štrajk zaposlenih u Rudniku Zenica i Breza otpočeo je jutros u 7 sati, kao posljedica kašnjenja u isplati toplog obroka čiji je termin peti u mjesecu.

Za ponedjeljak je zakazan sastanak na kojem će se pokušati iznaći rješenje za novonastale probleme. Rudarima Zenice i Breze jutros su jednosatnim štrajkom upozorenja podršku dali i rudari ostalih pet rudnika iz koncerna. Tokom dana uposleni u rudniku Zenica okupili su se ispred pogona Stara jama gdje su još jedom poslali poruku da žele da rade i od svoga rada žive. Nakon toga održan je i sastanak Sindikata ne kojem su se razmatrali dalji koraci, ali i situacija sa 20-ak rudara koji su stupili u štrajk glađu.

„Imamo poziv ili apel svojih komorata da prestanemo štrajk glađu. Ostajemo i dalje ovdje u domu i čekamo upute od glavnog sindikata. Pridružujemo se svojim komoratima i dajemo podršku i kolegama u Brezi”, kaže Elvedin Alić uposlenik RMU Zenica i dodaje da je oko 20-ak radnika bilo u štrajku glađu.

„Već ste izvještavali da je hitna morala dolaziti i intervenisati, ne osjećamo se baš najbolje, ali mole nas komorati da prestanemo sa štajkom glađu”, zaključuje Alić.

Dvadesetak rudara je prekinulo štrajk glađu, ali kako kažu ostaju u rudarskom domu do ispunjenja zahtjeva.

„Dobili smo poziv u ponedjeljak u devet sati kada smo trebali imati protestni skup, ali nećemo ga održati jer smo pozvani u sjedište Elektroprivrede na sastanak pa smo i iz tog razloga prekinuli štrajk glađu jer ne možemo izdržati pet dana i otići gore na sastanak”, kaže Elvedin Avdić, uposlenik Stare jame.

Nakon velikih problema tokom 2020. godine, rudnik je imao dobre proizvodne rezultate tokom mjeseca januara. Kada se očekivao veći zamah u radu došli su ovi neočekivani problemi.

„Ovi problemi su došli iznenada. Ovo nas je pogodilo u svakom smislu kako sa aspekta sigurnosti i bezbjednosti tako i u finansijskom smislu”, kaže Isad Turalić, tehnički direktor RMU Zenica.

Naš sagovornik kaže da ga raduje najavljeni sastanak u ponedjeljak jer očekuje rješenje problema, ma kakvo rješenje nametne vladajuće društvo.

„Mi smo spremni i prihvatili smo svaku vrstu restruktuiranja od strane vladajućeg društva i krenuli u izradu i uskađivanje svih tih pravilnika i došli smo do sistematizacije radnih mjesta gdje se jednostavno prilagođavamo tržištu”, kaže Turalić.

Ukoliko se ne postigne nikakav dogovor u ponedjeljak, iz Sindikata su najavili da će ponovo započeti štrajk glađu. Nadamo se da do tog scenarija neće doći i da će rudari nastaviti raditi i poštenim radom zaraditi svoj kruh sa sedam kora. (N. Glibo)