Josip Pandža: “Kup takmičenje koje nosi ime po Mirzi Delibašiću, odvija se po nacionalnom ključu, nepravedno je i šteti košarci”

FOTO: Zenicainfo.ba

U nastavku košarkaše sezone ekipu “Čelika” očekuju dva važna meča, prvi je na programu 23. januara kada će u okviru 16. kola ugostiti “Promo” iz Donjeg Vakufa, dok tri dana kasnije 26. januara u Tuzli igraju susret ½ finala Kupa BiH, sistem A, protiv “Slobode”.

Zbog smrtnog slučaja u porodici u timu “Čelika” izostat će nastup Harisa Čurevca, dok su ostali košarkaši spremni za mečeve. Ekipa “Proma” u prvom dijelu prvenstva nanijela je težak poraz zeničkom ligašu sa 76:58, a “Čelik” trenutno ima omjer od sedam pobjeda i šest poraza, dok je ekipa “Proma” nakon 14 mečeva na omjeru šest pobjeda i osam poraza. Sutrašnji duel prilika je za revanš i pobjedu sa kojom ekipa Josipa Pandže ostaje u gornjem dijele tabele.

“Nama je ostala ta rana iz prvog dijela, pokušat ćemo da im uzvratimo za jako težak i ružan poraz za naš klub. Svi igrači su zdravi, Haris nije u mogućnosti da igra i ne znamo kada će, to će biti samo njegova odluka. Ostali igrači su spremni i nadam se da ćemo naći maksimalni motiv da igramo dobro i da dobijemo utakmicu“, izjavio je trener Josip Pandža.

“Čelik” je bio slobodan u prošlom kolu, a ipak uspjeli su zadržati dobar ritam u trenažnom procesu.

“Trebamo sutra pokazati zube i imamo motiv da ih pobijedimo. Ako se budemo držali plana i svega što smo dogovorili na treningu mislim da pobjeda neće izostati“, optimista je košarkaš Benjamin Bajramović.

Trener Josip Pandža između ostalog istakao je da se kup takmičenje koje nosi ime po Mirzi Delibašiću, odvija po nacionalnom ključu i da nije pravedno i da šteti košarci, a prije svega klubovima.

“Imam potrebu da kažem da Kup takmičenje nazvano po velikom Mirzi Delibašiću ima toliko nelogičnosti. Taj Kup je poredan tako da je prošlogodišnji pobjednik u ovoj godini polufinalista Kupa, automatski, to nigdje nema, a zatim tri ostala člana se biraju tako da mora biti jedan bošnjački, jedan hrvatski i jedan srpski predstavnik, a to ne postoji nigdje. Zašto u Tešanj ne bi dolazila jedna “Igokea” ili u Vitez jedan “Široki”. Na taj način da se igra zajednički kup i da Mirza Delibašić nosi ime državni kup i kako treba da bude. Znam da će ovo izazvati polemike i dileme, ali stojim iza svog mišljenja i mislim da najbolji treba da dođu među četiri u kupu a ne po nekom ključu“, izjavio je Josip Pandža.

Utakmica 16. kola Čelik–Promo igra se sutra od 17 sati u Areni “Husejin Smajlović”. (M. Pripoljac)