Firma “Al-ex” prebrodila teškoće uzrokovane koronavirusom

FOTO: Zenicainfo.ba

Pandemija koronavirusa nije u većoj mjeri poremetila poslovanje zeničke firme „Al-ex“, koja se bavi drvopreradom i koja upošljava 35 radnika.

Ova izvozno orjentisana firma bavi se preradom plemenitih vrsta drveta, bukve sa prostora BiH i hrasta koji se nabavlja iz Hrvatske i Srbije, te proizvodnjom masivnih ploča za namještaj i enterijere.

Oko 80 posto proizvoda izvozi se u EU, a 10 do 15 posto u Kinu.

Procjena menadžmenta je da je 2020. godine fizički obim posla u odnosu na godinu dana ranije pao za nekih 15 posto, ali je zbog pada cijena realan pad oko 20 posto.

“Određenih poremećaja bilo je u martu prošle godine kada se većina kupaca naših proizvoda zatvorila i došlo je do pada narudžbi”, ukazuje Emir Akvić, direktor Al-ex“-a.

Emir Akvić,

U tom periodu uspjeli smo da se reorganizujemo, da ljude pošaljemo na godišnji odmor, a onda u junu su počele da pristižu prve narudžbe sa njemačkog i engleskog tržišta, tako da smo uspjeli prošlu godinu pregurati”, kazao je Akvić.

Poticaj sa federalnog nivoa u iznosu od 17 hiljada maraka podijeljen je uglavnom radnicima kao nagrada.

“Mi smo, kao izvozno orjentisana firma dobili ovaj iznos dok su neke, na primjer turističke agencije sa pet-šest zaposlenih dobile po 200 hiljada maraka i to sve govori. Očigledno je da su kriteriji napravljeni po rođačkim, stranačkim i jaranskim sistemima”, smatra Emir Akvić. (Š. B.)