Nejla Kalabušić, dobitnica Nagrade dekana: “Trebamo dati svoj doprinos domovini koja nas je iznjedrila i podarila nam obrazovanje koje je ključ uspjeha”

Nejla Kalabušić mlada je Zeničanka koja je na nedavnoj dodjeli Nagrade dekana studentima s ostvarenim najboljim uspjehom u akademskoj 2019/2020. godini na Univerzitetu u Zenici, dobila nagradu sa ostvarenim prosjekom ocjena 10,00 tokom četvrte godine studija.

“Kada sam počela studirati nisam razmišljala da ću završavati fakultet sa iskustvom kojeg imam danas. Nagrada dekana je samo kruna mog uspjeha i papir koji potvrđuje sve one neprospavane noći dok sam pripremala ispite. To je nagrada i satisfakcija za dalji rad i trud koji će, nadam se, biti prepoznat i olakšati mi prilikom zaposlenja”, priča Nejla Kalabušić.

Nejla tvrdi da je cijeli život okružena profesorima, učiteljima i ljudima koji rade u prosvjeti i kada je trebala izabrati svoje buduće zanimanje tvrdi kako nije bilo dileme.

“Danas kao profesorica b/h/s jezika i književnosti tvrdim da sam odabrala ono što volim i to je ono najvažnije jer kada volite ono što radite uspjeh je zagarantovan.”

Nejla Kalabušić tokom prethodne tri godine obnašala je funkciju predsjednice Asocijacije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici a aktivna je i u nevladinom sektoru.

“Okružena sam mladim ljudima koji su „budni“ i koji djeluju u svojoj lokalnoj zajednici te koji žele dati doprinos kako Bosni i Hercegovini tako i Zenici. Ne mogu biti objektivna jer moja sredina i mladi ljudi u njoj su aktivni. Vjerujem da je dosta mladih razočarano koji ne vide budućnost u ovom gradu i državi ali ja želim vjerovati da naše vrijeme tek dolazi i da ćemo imati priliku da pokažemo da možemo i moramo bolje”, dodaje Nejla.

„Sunce tuđeg neba neće vas grijati kao što ovo grije jer gorki su tamo s druge strane komadi hljeba“ – to je citat o kojem već godinama razmišljam i koji sve više ima smisla. Trebamo dati svoj doprinos domovini koja nas je iznjedrila i podarila nam obrazovanje koje je ključ uspjeha. Jedino sa obrazovanim ljudima možemo napredovati, širiti se i djelovati u svim sferama života a sve u cilju da nam budućnost bude vedrija i prosperitetnija u jedinoj zemlji koju imamo“, dodala je na kraju razgovora ova uspješna mlada Zeničanka. (B. D.)