ZENICA: Ozvaničen nastavak radova na projektu Islamskog centra

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru prigodne svečanosti, danas je ozvaničen nastavak radova na projektu Islamskog centra u Zenici, u okviru Sultan Ahmedove džamije, čija je gradnja započeta prije 15-tak godina.

Sredstva potrebna za završetak izgradnje Islamskog centra obezbijedio je Generalni sekretarijat za vakufe Države Kuvajt, putem Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Sredstva će biti realizirana preko Humanitarne organizacije En-Nedžat iz Kuvajta.

Svečanosti su, pored zeničkog muftije, dr. Mevludina Dizdarevića i glavnog imama Medžlisa Zenica, Jakub ef. Salkice, prusustvovali predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH, Vakufske direkcije, kao i Ambasade Kuvajta u BiH.

“Zenički muslimani su za prvu fazu prikupili zamašnu cifru, oko 2,5 miliona maraka, a onda je iz više razloga došlo do prekida u realizaciji projekta i evo, hvala Bogu, zahvaljujući opredjeljenju Islamske zajednice i reisu-l-uleme, kao i prijatelja iz Kuvajta, došli smo u priliku za završimo ovaj objekat na radost svih dobronamjernih ljudi u Zenici i BiH”, ukazao je zenički muftija Mevludin Dizdarević.

hafiz dr Mevludin Dizdarević

“Islamski centar imat će sve potrebne prostore i sadržaje za sve generacije Zeničana i u odnosu na prvobitni projekt i trenutno stanje, doživjet će određene izmjene unutar objekta kao i samog vanjskog izgleda”, dodao je muftija Dizdarević.

Vrijednost završetka Islamskog centra u Zenici je oko 5 miliona KM, a rok za završetak radova je godina dana. Izvođač radova je preduzeće ”RM gradnja” Zenica. (Š. B.)