Putna mreža rekrodno se gradila u 2020. godini, na redu rekonstrukcija gradskih ulica i trgova

U toku 2020. godine Grad Zenica je putem Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove realizovao više od 60 projekata iz oblasti cestovne infrastrukture. Investiciona vrijednost ovih projekata je oko 4.075.000,00 KM, a tom prilikom asfaltirano je 25.175 metara ceste. Riječ je o rekordnim sredstvima ali i dužinama. Tokom 2020. godine na području Zenice betonirano je ukupno 8.536 metara puta i to na 96 lokacija. Betonom su rađeni putevi u preko 50 mjesnih zajednica, a za ove namjene iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 622.452,00 KM.

Osim projekata realizovanih iz Budžeta Grada, po osnovu Ugovora o prijateljskom okruženju kojeg je gradonačelnik Fuad Kasumović potpisao sa Javnim preduzećem „Autoceste FBiH“, asfaltirano je oko 5 km ceste, dok je nakon završetka radova na izgradnji autoputa na Koridoru Vc planirana sanacija i asfaltiranje još 17,5 kilometara, što će činiti mrežu asfaltiranih puteva u dužini od preko 22 kilometra.

“Po preuzimanju funkcije gradonačelnika u novembru 2016. godine želio sam ispuniti svoje predizborno obećanje da sva sela asfaltom spojim sa gradom. Neki su mi spočitavali da projekte rekonstrukcije puteva realizujem radi dobijanja političke podrške, što ne odgovara istini. Putevi u našim udaljenim naseljima bili su daleko od uslovnih, daleko od onih kakve zaslužuju ljudi u 21. vijeku i ponosan sam na urađeno. Svi građani zaslužuju normalan i siguran prilaz svojim kućama i kvalitetne uslove za život gdje god se nalazili. U narednim godinama nastavit ćemo sa ulaganjima u putnu infrastrukturu. Zbog smanjenog priliva punjenja budžeta i realizacije više kapitalnih projekata ove godine kreditno ćemo se pod najpovoljnijim uslovima zadužiti kako bi uredili gradske ulice i počeli izgradnju podzemnih garaža i uređenja Trga BiH, gdje ćemo uskoro započeti izgradnju nove zgrade Gradske uprave. Mnogi manji gradovi imaju gradske vijećnice, a Zenica kao četvrti grad u BiH to nema. Svaka jača kiša uzrokuje probleme u postojećoj zgradi, koja uz to nije ni funkcionalna. Naravno, završit ćemo sve projekte iz putne infrastrukture koje u protekle četiri godine nismo stigli uraditi“, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U periodu 2017. do kraja 2020. godine na području Zenice izgrađeno je više od 60 kilometara cestovne mreže. Kroz program betoniranja izvršeno je betoniranje ukupno 32.189 kilometara mjesnih puteva.