Povodom Dana rudara upućene brojne čestitke

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom 21. decembra, Dana rudara, svim uposlenima u Rudnicima upućene su brojne čestitke od strane nosilaca vlasti svih nivoa, javnog i političkog života, kao i Sindikata BiH.

Čestitke su, među ostalim, uputili zenički gradonačelnik, Fuad Kasumović, vršilac dužnosti premijera ZDK, Mirnes Bašić, federalni ministar rudarstva, industrije i energetike, Nermin Džindić kao i predsjednik Sindikata BiH, Selvedin Šatorović.

Dan rudara u Federaciji BiH obilježava se nikada skromnije zbog aktuelnog stanja sa pandemijom Covid-19.

Budućnost ovog sektora zacrtana je u pronalaženju novog modela upravljanja za funkcionalnije rudnike, te kako na najkvalitetniji način rješavati tehnološki višak.

“Ono na čemu mi insistiramo i što tražimo je, da se ponude najkvalitetniji socijalni programi”, izjavio je Sinan Husić, predsjednik granskog federalnog sindikata.

Kako kaže, “neminovno je da se ulazi u završne faze eksploatacije uglja u mnogim rudnicima u Federaciji BiH“ i stoga je važno da se kreiraju programi i planovi poslovanja na najkvalitetniji mogući način. Neće nam biti lahko, mi smo potpuno svjesni toga, ali isto tako iskazujemo spremnost da u punom kapacitetu aktivno učestvujemo u svemu i na kraju krajeva, imamo obavezu preuzeti dio odgovornosti”, ukazao je Husić. (Š. B.)