Počelo evidentiranje djece za realizaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja

FOTO: Zenicainfo.ba

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i ove školske godine planira realizaciju Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu u godini pred polazak u osnovnu školu.

Shodno tome danas je počelo evidentiranje djece, koja će pohađati tzv. „malu školu“, a radi se o djeci koja će do 1. marta 2021. godine navršiti pet i po godina života. Roditelji ili staratelji svoju djecu, za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja na prostoru ZDK, mogu prijaviti u školu, koju će dijete pohađati, a prijavljivanje se radi kod pedagoga škole ili druge osobe koju je direktor ovlastio.

“Zbog pandemije koronavirusa i u cilju zaštite zdravlja roditelja i zaposlenika u osnovnim školama, ove godine evidentiranje djece za „malu školu“ vrši se isključivo putem elektronske komunikacije između roditelja i škole, a ovaj proces trajat će do 30. decembra, pojašnjava Esad Ćorović, direktor Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, jedne od škola u kojoj je danas počeo posao evidentiranja djece za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja.

Tokom februara roditelji će biti obaviješteni o terminima obavljanja ljekarskih pregleda djece, dok će o upisu djece, kao i vremenu realizacije „male škole“ biti upoznati nešto kasnije. (V. J.)