FOTO: Ovog vikenda u Zenici održano Državno prvenstvo aero modelara

U subotu 19.12.2020. godine u dvorani Srednjoškolskog centra “Bilmišće” u Zenici, uz pridržavanje svih mjera predostrožnosti usljed Covid pandemije, održano je Državno prvenstvo i Kup grada Zenice – takmičenje aero modelara za juniore i seniore u dvoranskim modelima, klasa modela po FAI klasifikacji F1D, i Sportskim pravilnikom Vazduhoplovnog saveza BiH 350 D1 bez ograničenja, a radi se o veoma laganim modelima pogonjenih gumom ukupne težine 1 do 2 grama, popularnim F1D–350, F1R i mini stick.

Pored pandemije takmičenju su prisustvovali modelari iz Sarajeva, Ilidže, Visokog i Zenice.
Seniorska ekipa “Zenice” koju su sačinjavali Murat Šarkinović, Milivoje Nedić i Faik Čičak su imali odličan nastup na ovim takmičenjima na kojem su osvojili ekipno prvo mjesto, dok je juniorska ekipa “Zenica III” u sastavu Ahmed Zilić, Ćosić Rejhan i Hamza Zilić koja se također boduje za seniorsku konkurenciju zauzela drugo, a “Zenica II” treće mjesto.
U konkurenciji juniora zenički juniori su ekipno zauzeli prvo ekipa “Zenica III” i treće mjesto “Zenica II” dok je drugo mjesto zauzela ekipa juniora iz aero kluba „Izet Kurtalić” iz Visokog.
U pojedinačnoj konkurenciji i titulu Državnog prvaka je ponio modelar iz AK “Sarajevo” Vjenćeslav Kukić ispred Faika Čička i Aide Šarkinović iz AK “Zenica” koji su zauzeli drugo i treće mjesto.
Kod juniora najbolji takmičar i titulu državnog prvaka juniora je ponio Ahmed Zilić iz AK “Zenica” ispred Faruka Čabaravdića iz AK „Izet Kurtalić” iz Visokog i Hamze Zilića također iz AK “Zenica”.
U kategorijama F1R i ministick Vjenčeslav Kukić je bio jedini takmičar koji je bodovan samo za KUP grada Zenica. Prisutni modelari i gosti su pohvalili dobru organizaciju domaćina koji su u ovim teškim vremenima obezbijedili optimalne uvjete za održavaje takmičenja.