Zeničani ocijenili rad Gradskog vijeća

Na lokalnim izborima koji su se održali u oktobru 2016. godine, grad Zenica dobio je novo Gradsko vijeće i 31 gradskog vijećnika iz osam političkih stranaka, kao i samostalnih vijećnika.

Kroz niz projekata i prijedloga projekata, odabrani vijećnici u Gradskom vijeću imali su u protekle četiri godine mogućnost realizovati, te riješiti probleme građana četvrtog grada po veličini u Bosni i Hercegovini.

Ispred Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću protekle četiri godine bilo je angažovano 11 članova, ispred Snage centra, Saveza za bolju budućnost, Demokratske fronte i Stranke demokratske aktivnosti po dva člana, a ispred Socijaldemokratska partije BiH tri, te iz Naše stranke jedan član. Od nacionalnih manjina kao nezavisni vijećnik predstavljen je jedan kandidat, a samostalnih vijećnika u protekle četiri godine bilo je ukupno sedam.

Sigurno je da je Gradsko vijeće Zenice imalo pune ruke posla u protekle četiri godine, a projekt Grijanja, Regionalni vodovod „Plava voda“, projekt oporezivanja kladionica, Nogometni klub Čelik, mnogi poticaji za poljoproivrednike, samo su neki od projekata koji su prošli kroz projektnu proceduru, realizovali se ili ne tokom prethodne četiri godine.

Izašli smo na ulice grada Zenice i razgovarali sa građanima, koji su nam rekli da li su zadovoljni radom Gradskog vijeća u protekle četiri godine, te projektima koji su realizovani.

“Apsolutno nisam zadovoljan, jer to su prvi ljudi koji trebaju biti primjer građanima, a oni su najgori”, kazao nam je jedan Zeničanin, dok drugi također nezadovoljni ističu da je bilo opstrukcija od opozicije: “Nisam baš zadovoljna, bilo je dosta opstrukcija od strane opozicije nije se moglo uraditi onoliko koliko su oni predvidjeli. Život jeste malo bolji, ali treba nastaviti punom snagom”, rekla nam je jedna naša sugrađanka.

Novi lokalni izbori su u nedjelju, 15. novembra 2020. godine, te će ovo biti prilika onima koji nisu zadovoljni, da svoj glas poklone onima koji će grad Zenicu kroz rad i zalaganje dovesti na ljestvicu razvijenih gradova u Bosni i Hercegovini.