Na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice trenutno 59 covid pozitivnih pacijenata

U Zeničko-dobojskom kantonu u protekloj sedmici povećan je broj oboljelih od koronavirusa.

Trenutno je 59 covid pozitivnih pacijenata smješteno na Infektivnom odjelu Kantonalne bolnice, četvero ih je na respiratornoj podršci, a dvije osobe su preminule u protekla 24 sata.

Najbolja zaštita, pogotovo u hladnim danima koji dolaze je maska, u otvorenim i zatvorenim prostorima, ukazuje infektolog dr. Ednan Drljević. Na osnovu rezultata posljednjih zdravstvenih istraživanja, on je doveo u vezu zagađenje i teže oblike koronavirusa.

571 osoba je u Zenici pod zdravstvenim nadzorom, a situacija je u cijelom kantonu nestabilna s tendencijom pogoršanja. U ovoj sedmici bilježi se rast. Krizni zdravstveni štab očekuje da će se broj zaraženih povećavati i u narednoj sedmici.

Porast broja kovid-pozitivnih, infektolog, doktor Ednan Drljević, pripisuje prvenstveno češćim boravcima u zatvorenim prostorima, s dolaskom hladnijih dana. Predlaže da se na osnovu podataka o sedmičnom kretanju broja oboljelih lokalno određuju mjere prevencije i zaštite od širenja koronavirusa. S obzirom na očekivani porast oboljelih od sezonske gripe, podsjeća da bi se situacija s koronom uskoro mogla dodatno usložniti.

“Svugdje u Evropi kolektivna zaštita podrazumijeva vakcinaciju 20 posto stanovništva. Te vakcine su u organizovanim zdravstvenim sistemima naručili još u februaru. Ipak i sada možemo nabavljati vakcine i pokrenuti i vakcinalnu kampanju, kako bismo imali uspjeha. Veliki je problem taj što se kod nas vakciniše tek dva posto stranovništva”, kaže Drljević.

Maska i socijalna distanca, ipak, najbolja su zaštita od širenja virusa, a po najnovijim istraživanjima, dodaje Drljević, u zagađenim gradovima, pogotovo.

Najnovija studija iz Kembridža je pokazala da su posljedice koronavirusa gore u zagađenim gradovima, ukazuje Drljević. Zato predlaže uvođenje obaveznog nošenja zaštitnih maski i u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom.

U ovoj situaciji, preostaje nam da postrožimo mjere, jer se maske i u zatvorenim prostorima koriste slabo ili nikako. Drljević predlaže uvođenje restriktivnijih mjera i u javnom prevozu i ugostiteljskim objektima i tokom javnih okupljanja vani, a pogotovo, stalnu upotrebu zaštitnih maski tokom zimskih mjeseci, koje štite i od virusa i od zagađenja. (S. S.)