U Zenici održana ceremonija potpisivanja Izbornog etičkog kodeksa

FOTO: Forum građana Zenica

Koalicija za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance“ sa područja grada Zenica, uz podršku Misije OSCE u BiH organizirala je ceremoniju potpisivanja Izbornog etičkog kodeksa. Ovom prilikom 22 politička subjekta, registrovana za predstojeće Lokalne izbore, su potpisali Izborni etički kodeks.

Izborni etički kodeks je set javno proklamovanih obećanja, utemeljenih na važećim zakonima i moralnim normama, koje potpisuju registrovani politički subjekt, s ciljem da se da doprinos relaksiranju suprotstavljenih političkih, izbornih kampanja i stvaranju bolje klime za provođenje izborne utrke. Etički izborni kodeks predstavljen je građanima, što znači da imaju priliku pratiti njegovo kršenje.

“I mi iz Koalicije „Pozitiv Tolerance“ ćemo svakako pratiti istupanje u medijima i u javnosti kandidata na predstojećim lokalnim izborima u BiH i reagirati u skladu sa kodeksom“, kazao je Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana Zenice.

Tokom ceremonije prisutnima su se obratili predstavnici Foruma građana Zenica, ureda Misije OSCE BiH Travnik i Gradske izborne komisije Zenica.

“Etički izborni kodeks je mali korak na putu ka demokratizaciji izbornog procesa i demokratizacije i relaksacije odnosa među ljudima uopće. U vremenu kada je govor mržnje, neću reći pravilo, ali jeste učestao, između raznih aktera u bilo kojoj sferi života ovakav kodeks je bitan dokument za mnoge odnose naše dnevno-političke zbilje”, smatra  Selver Keleštura, predsjednik GIK Zenica

Ovom prilikom  22 politička subjekta, registrovana za predstojeće Lokalne izbore, su potpisali Izborni etički kodeks.

“Ja bih ovom prilikom pozvao i građane – glasače da pročitaju etički izborni kodeks jer se i njih tiče. Također je važno da znaju da je njihov glas „đoker“ i da je važno da izađu i glasaju“, kazao je Jasko Borovčević, nezavisni kandidat manjina za Gradsko vijeće Zenica.

Učesnici su svojim potpisima iskazali volju i spremnost da u predstojećoj izbornoj kampanji primjene visoke etičke norme ponašanja. Ovo je dio šire inicijative koja je pokrenuta od strane Misije OSCE u BiH u 25 općina/gradova u BiH. U Zenici je nosilac realizacije koalicija dvanaest nevladinih organizacija, predvođenih Forumom građana Zenice. (A. Huskić)