U okviru online mjeseca knjige Gradske biblioteke Zenica gost Edin Pobrić

Gradska biblioteka u Zenici nastavlja svoj online mjesec knjige uz učešće cijenjenih domaćih književnika ponedjeljkom, srijedom i petkom.

U ponedjeljak je gost bio Edin Pobrić, profesor komparativne književnosti i autor niza knjiga i stručnih radova u ovoj oblasti. Edin Pobrić predaje komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Polje njegovih stručnih interesovanja obuhvata semiotiku, teoriju kulture i historiju književnosti.

U intervjuu za Gradsku biblioteku Zenica, koji je dostupan na web stranici i Facebook profilu ove ustanove, on se osvrnuo na svoju posljednju knjigu „Manirizam moderne- znak i znanje“.

“Ona je, kaže Pobrić, rezultat moje potrebe da razjasnim odnos humanističkih spram društvenih i prirodnih nauka.Zanimao me je položaj znanja unutar tih nauka i kakvu vrstu znanja mogu da ponude humanističke nauke. Posebno što me je zanimalo je položaj romana u odnosu na filozofski diskurs, sa jedne i društveni diskurs sa druge strane“. Od mojih studenata i njihovih pitanja, ističe Pobrić, potekao je najznačajniji domet knjige, poredak i razgraničenje epoha moderne.

„Najveća je zavrzlama šta je to moderno, šta je moderna, šta je modernizam, šta je postmodernizam te šta je postmoderna i da konačno pokušam riješiti tu terminološku zbrku koja postoji u priručnicima o književnosti“, kazao je on.

U zanimljivom intervjuu, profesor Pobrić za mjesec knjige čitalačkoj pažnji preporučio je nekoliko aktuelnih naslova domaćih autora. Na prvom mjestu to je „Jevanđelje po Barabi“ Josipa Mlakića, a potom i roman Izeta Perviza „Suze crnog duda“.

Pobrić izdvaja i romane“Negdje na jugu cjetaju rogači“ Nade Đerac te „Venecija“ Vladimira Pištala. (D. T.)