Predat zahtjev za smjenu Vlade KS: SDA-ov Čampara prvi na spisku

Zastupnici “četvorke” u Skupštini Kantona Sarajevo predali su danas zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne vlade. Na zahtjevu je 18 potpisa.

Prvi na listi je Aljoša Čampara, zastupnik SDA, a slijede potpisi zastupnika Naroda i Pravde, SDP-a, Naše stranke i NBL-a.

U obrazloženju zahtjeva navodi se da je Vlada Kantona Sarajevo koju predvodi Mario Nenadić izgubila je povjerenje skupštinske većine, te da zbog toga više ne predstavlja izraz demokratske volje građana Kantona Sarajevo.

“Nepovjerenje skupštinske većine jasno se ogleda u činjenici da već dugo vremena nijedan prijedlog Vlade niti bilo kakva odluka ne može biti usvojena bez podrške zastupnika stranaka aktualne opozicije.

Povjerenje u institucije, kao osnova legitimnosti stabilnog političkog sistema, može se ostvariti isključivo ako su one efikasne i ako imaju moralni kredibilitet, tj. ako dosljedno provode demokratsku proceduru i svojim djelovanjem potvrđuju predanost demokratskim standardima“. (izvor: www.raport.ba)